Review: iPhone 5S is helemaal klaar voor Apples toekomst

Review: iPhone 5S is helemaal klaar voor Apples toekomst

Bij de iPhone 5S verwacht je een opgevoerde versie van de iPhone 5. Daarmee doe je de 5S echter te weinig eer aan. Hij heeft namelijk best veel nieuws onder de motorkap, en is daarmee klaar voor de toekomst.

Alleen op het gebied van design moet je bij de iPhone 5S wel een nauwe verwant van de iPhone 5 verwachten. Dat design is zoals gebruikelijk nauwelijks aangepast, al zijn de kleuropties nu zilver, wit met goud en ‘Space Gray', in plaats van de keuze tussen wit of zwart. Maar, je hoort ons dus niet klagen: de iPhone 5 was al enorm mooi.

Daarnaast ziet de homeknop er wezenlijk anders uit. Dit komt door de toevoeging van de Touch ID-vingerafdrukscanner, maar daarover later meer. De knop heeft door deze scanner geen vierkantje meer en zit dieper in de iPhone-behuizing dan je gewend bent. Hij heeft ook een veel hardere ‘klik' volgens ons gevoel. Bij de zilveren en gouden iPhone 5S is er overigens een gekleurde ring om de homeknop aanwezig, die stijlvol oogt.

Nog steeds een prachtig scherm met hoge resolutie

iphone-5s-achterkantOp het scherm van de iPhone 5S valt niets aan te merken. Het gaat nog steeds om een ips-paneel met een resolutie van 640×1136 pixels, het contrast en de helderheid zijn nog steeds om van te smullen en de kijkhoeken blijven meer dan prima. Het enige wat sommige iPhone-liefhebbers wellicht jammer vinden, is dat Apple nog steeds niet van uitsluitend 4 inch is afgestapt. Erg groot is het scherm van de 5S immers niet.

Rappe A7-processor met 64-bits-ondersteuning

De iPhone 5S is voorzien van Apples nieuwste chip, de Apple A7. Deze is volgens Apple bovendien de eerste die ondersteuning biedt voor 64-bits op een smartphone. Aan deze techniek heb je als gebruiker nu nog vrij weinig – al is de A7 nu al beduidend sneller dan de A6 van de iPhone – maar het biedt enorm veel potentie voor de toekomst, zodra apps worden ingericht op 64-bits in plaats van 32-bits.

64-bits duidt heel simpel gezegd op een verdubbeling van de hiervoor gebruikte 32-bits. Hierdoor kan er veel meer werkgeheugen worden aangesproken: 16EB in plaats van maximaal 4GB. Een exabyte is ongeveer 1000 petabyte, wat weer 1000 gigabyte is. Extreem veel, zoveel dat het nooit in één telefoon gebruikt zal worden. Tijdens iedere ronde (klokcycli) die de processor doet, kan er daarnaast tot twee keer zoveel data parallel worden verwerkt. Op eenzelfde kloksnelheid kan de processor dus veel meer doen.

iphone-5s-zijkant

Apples M7-processor houdt rekening met je gedrag

Een andere interessante vernieuwing is de toevoeging van de M7-chip. Deze kan op een energiezuinige manier informatie van onder meer de gyroscoop, kantelsensor en het kompas verkrijgen. Deze informatie kan in de toekomst bijvoorbeeld worden gebruikt om te zien wanneer je loopt of rent, en daar je navigatie op aan te passen. Of je iPhone weet na een tijdje dat jij graag je Twitter meteen checkt, die dan automatisch wordt ververst zodra de iPhone 5S ‘voelt' dat hij wordt opgepakt.

Touch ID: de vingerafdrukscanner die alles herkent

iphone-5s-voorkantDe functie die echter het meest tot de verbeelding spreekt bij mensen is toch wel de Touch ID-vingerafdrukscanner. Het duurt weliswaar even voordat hij een of meerdere vingers registreert (het maximum is vijf), maar daarna werkt de functie verrassend soepel. Je hoeft alleen maar op de homeknop te drukken en binnen een mum van tijd slaat hij je vergrendelscherm over.

Touch ID biedt daarnaast veel andere toepassingen. Zo kun je het invullen van je Apple ID bijvoorbeeld overslaan dankzij de nieuwe vingerafdrukscanner van Apple. Dit is vooral handig als je een veilig en daardoor moeilijker te onthouden wachtwoord hebt. Het enige nadeel dat wij ondervonden, is dat je alsnog naar het cijfercode-invoerscherm gaat als je direct naar een notificatie wilt gaan vanaf je vergrendelscherm.

http://www.youtube.com/watch?v=TJkmc8-eyvE

Eindelijk vliegensvlug mobiel internet dankzij 4g

De iPhone 5S en iPhone 5C zijn de eerste iPhones die volledige ondersteuning bieden voor Nederlandse 4g-netwerken. Dit is erg goed nieuws, aangezien de iPhone 5 nog alleen over ondersteuning beschikte voor de zogeheten 1800MHz-band. Deze wordt in Nederland eigenlijk alleen ingezet in bepaalde drukke gebieden, zoals Amsterdam.

Alle vernieuwingen uit iOS 7 volledig te gebruiken

De iPhone 5S biedt ondersteuning voor alle nieuwe functies van iOS 7. Van het onwijs handige controlecentrum tot de vernieuwde camera-app en veel betere werkende Safari. iOS 7 brengt daarnaast een geheel nieuw uiterlijk naar je Apple-smartphone toe. Alles oogt veel ‘platter' en strakker. De elementen uit het echte leven – zoals het pokervilt in Game Center en papier in de notitie-app – zijn daarnaast rigoureus uit alle apps van Apple gesloopt. Op zustersite iPhoned staat een uitgebreide iOS 7 Review, waarin alle nieuwe functies volledig uit de doeken worden gedaan.

Camera met dubbele flitser en video's in slow-motion

De camera van de iPhone 5S heeft een sensor gekregen die maar liefst 15 procent groter is dan die van de iPhone 5. Hij werkt nog wel met 8 megapixels, maar kan door die grotere sensor en een groter diafragma meer licht opvangen. De dubbele flitser zorgt er daarnaast voor dat je vooral in donkere omstandigheden betere plaatjes kunt schieten. Eén flitser geeft namelijk redelijk koel licht en de andere is er voor warmere tinten. Deze worden afwisselend ingezet voor natuurgetrouwere weergaven.

http://www.youtube.com/watch?v=kK0_OVn_uxA

Op het gebied van video's biedt de 5S ondersteuning voor 120 frames per seconde, al gaat je maximale resolutie dan wel omlaag van 1080p naar 720p. Er is daarnaast de mogelijkheid toegevoegd om video's in slow-motion te maken. Daarbij film je eerst een gewoon filmpje, maar later kun je met een extra balk onder de tijdbalk instellen op welk moment alles even vertraagd wordt. Deze functie wordt erg populair om even lekker mee te pielen, vermoeden wij.

iPhone 5S kopen

De iPhone 5S is te koop met 16GB, 32GB of 64GB los of in combinatie met een abonnement. Check de laagste prijzen en de beste iPhone 5S aanbiedingen in met de iPhone prijsvergelijker van onze zustersite iPhoned.nl:

Conclusie: iPhone 5S is stap vooruit met veel potentie

Vanaf iedere iPhone is de overstap naar een iPhone 5S er eigenlijk eentje die je gerust kunt maken. Alleen vanaf de iPhone 5 zul je nu nog niet enorm veel merken misschien. Dat komt echter wel, schatten wij in. Apples A7- en M7-processor bieden veel potentie voor de toekomst en updates voor iOS 7 en latere versies zullen nog jaren naar de iPhone 5S blijven komen. De flink verbeterde camera is bovendien zeker de moeite waard.

Dan hebben we het in deze conclusie nog niet eens over Touch ID gehad. De vingerafdrukscanner die eigenlijk veel meer kan scannen werkt immers nagenoeg perfect onder normale omstandigheden. Als het tóch even niet lukt om je vinger of ander geregistreerd oppervlak van je lichaam tegen die homeknop aan te duwen, kun je altijd nog terugvallen op je oude, vertrouwde viercijferige beveiligingscode.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel