Waarom de smartphoneverkoop zal groeien in 2016

Waarom de smartphoneverkoop zal groeien in 2016

Het totaal aantal verkochte mobiele telefoons zal in 2016 weer verder doen toenemen. Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner in ieder geval. Veel bekende fabrikanten zien het echter somber in. Hoe kan dit?

Groei smartphone-verkopen

In 2015 werden er wereldwijd in totaal 1,91 miljard toestellen verkocht. In 2016 komt dit getal waarschijnlijk op de 1,96 miljard te liggen. Dit is een groei van 2,6 procent. 82 procent hiervan zal een smartphone zijn, zo voegt Gartner toe.

Het gebruik van mobiele telefoons en dan met name smartphones groeit fors. Sinds de introductie van de eerste generatie iPhones (2007) of één van de eerste Android-toestellen, de T-Mobile G1 (2008), heeft de verkoop van smartphones een vlucht genomen. Zo bezit inmiddels 4 op de 5 Nederlanders inmiddels een smartphone. Android had volgens IDC net als de voorgaande jaren het grootste marktaandeel (82,8 procent), als tweede volgt Apples iOS-besturingssysteem met een marktaandeel van 13,9 procent.

Zwaar weer

Toch zien smartphonefabrikanten het somber in voor 2016 en gaan er veel geruchten over fabrikanten die in hun productlijn snijden. Samsung, die een 2015 verantwoordelijk was voor maar liefst 21,4 procent van alle verkochte toestellen, liet in een nieuwjaarstoespraak weten dat de zwakke wereldeconomie en toenemende concurrentie ervoor zal gaan zorgen dat 2016 een zwaar jaar wordt. De verkoopcijfers van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge lagen niet zo hoog als verwacht en alle hoop ligt bij het nieuwe, toekomstige vlaggenschip de Galaxy S7.

samsung-galaxy-s6

Ook een fabrikant als Xiaomi, die in eigen land China inmiddels concurrenten Apple en Samsung voorbij is geschoten, moet nadenken over een nieuwe strategie voor 2016. Volgens verschillende berichten is de smartphonemarkt in China verzadigd, terwijl dit de grootste afzetmarkt is van de fabrikant. Het bedrijf zag de afgelopen vier jaar zijn wereldwijde marktaandeel daardoor groeien van 1 naar 5,6 procent. Om dit vast te houden, heeft het bedrijf besloten in 2016 meer naar het westen te kijken.

En zelfs van Apple, die overigens zelf geen commentaar geeft op geruchten en voorspellingen, schijnt het moeilijker te krijgen. De verwachte verkoop van iPhones zou in 2015 lager liggen dan in voorgaande jaren. Fabrikanten als Foxconn zouden met overcapaciteit kampen en mogelijk medewerkers moeten ontslaan doordat het bedrijf uit Cupertino minder iPhones inkocht. Voor 2016 verwachten analisten dat het totale aantal iPhone-verkopen zelfs met 6 procent zal dalen.

Lokale merken

Overigens zijn deze verwachtingen van fabrikanten in lijn met de voorspelling van Gartner. Zij zien de groei in verkoopcijfers voornamelijk optreden bij lokale en Chinese merken, die basic smartphones met prima functionaliteiten ontwikkelen. De groep gebruikers die niet langer een high-end en premium model aanschaft en in plaats daarvan overstapt op een goedkoper maar nog steeds aantrekkelijke smartphone, zal hierdoor groter worden.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel