Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger

Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger

De drie belangrijkste berichtendiensten vergeleken op drie relevante punten. Welke voor- en nadelen hebben WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger ten opzichte van elkaar?

Drie berichtendiensten vergeleken

Natuurlijk zijn er tal van andere manieren om online te communiceren, zoals bijvoorbeeld Google Hangouts of Snapchat. Toch hebben de drie apps in dit artikel de markt stevig in handen: samen zijn ze wereldwijd goed voor het leeuwendeel van de gebruikers. Ieder bieden ze hun eigen functionaliteiten en andere voordelen die bij de concurrentie niet te vinden zijn. Waar moet je op letten bij het kiezen van een berichtendienst?

#1 Aantal gebruikers

WhatsApp is de grootste berichtendienst meer dan een miljard gebruikers, maar Telegram groeit hard door en zit inmiddels boven de honderd miljoen. Ook Facebook Messenger wordt door ongeveer een miljard mensen gebruikt om berichten naar elkaar te sturen. Voor je keuze zijn deze aantallen best belangrijk: je kunt nog zo´n groot fan zijn van Telegram, maar als niemand in je omgeving er gebruik van maakt, dan heb je er uiteindelijk weinig aan.

#2 Veiligheid

Hier had Telegram altijd een groot voordeel ten opzichte van de concurrerende berichtendiensten: als enige van het trio maakte het gebruik van end-to-end-encryptie. Maakte, want wie de meest recente versie van WhatsApp heeft, is ook voorzien van dit veiligheidsniveau. Dat geldt dan alleen wanneer iedereen die aan het gesprek deelneemt over deze versie beschikt. Het toevoegen van deze functionaliteit door WhatsApp is vermoedelijk mede ingegeven door de groei die Telegram doormaakt.

Messenger komt op dit vlak duidelijk als verliezer uit de bus, want end-to-end-encryptie wordt niet geboden. Daar kan in de toekomst verandering in komen, omdat de app deze functie momenteel (sinds 8 juli) aan het testen is onder een beperkte groep gebruikers. Vooralsnog hebben WhatsApp en Telegram hier echter een streepje voor.

berichtendiensten

#3 Unieke functies

Er zit behoorlijk wat verschil in de beschikbare functies van de drie diensten. Waar Telegram bijvoorbeeld de mogelijkheid heeft om berichten zichzelf automatisch te laten wissen, hebben de anderen dit niet (hoewel Messenger deze functie aan het testen zou zijn). Daarbij is het echter nog wel mogelijk screenshots te maken, dus volledige veiligheid biedt de chat ook niet.

Messenger heeft dan weer minigames en een groot stickerarsenaal, die je in tegenstelling tot Telegram echter niet zelf kunt maken. Wat het niet heeft: de mogelijkheid uit te loggen van de dienst.

WhatsApp heeft van het trio misschien de beperktste functionaliteit, hoewel daar de laatste tijd wel vooruitgang is geboekt. Zo is er nu de mogelijkheid tekst vet of cursief weer te geven, kunnen we al enige tijd internetbellen (tegenwoordig werkt dit nog soepel ook), en zijn kleine extras als bewegende GIfs in aantocht. Geruchten over videobellen gaan ook: dit zou WhatsApp pas echt een voorsprong geven op de concurrentie.

Download WhatsApp, Telegram en Messenger voor Android.

Download WhatsApp, Telegram en Messenger voor iPhone.

Geschreven door Walt van der Linden

Freelance journalist met interesse voor privacy en andere effecten van technologie op de samenleving. Daarnaast film- en zwemfanaat.