Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger
De App Store en Google Play Store staan er vol mee: berichtendiensten. In Nederland zijn vooral WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram populair, maar welke kun je nou het beste kiezen? Wij helpen je een handje om de apps uit elkaar te houden.
Drie berichtendiensten vergeleken
Er zijn veel verschillende manieren om via je smartphone te communiceren. Naast bellen en sms'en worden ook apps als Snapchat veel gebruikt om selfies en andere plaatjes te versturen.
Toch wordt de meeste communicatie nog altijd via berichten-apps verstuurd in tekstvorm. We laten je de voor- en nadelen van WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger zien.
1. WhatsApp
WhatsApp is in Nederland de meestgebruikte app en heeft in de praktijk eigenlijk sms'en vervangt als dagelijks communicatiemiddel. Sinds de app in 2014 door Facebook werd gekocht heeft de app flink wat nieuwe functies aan boord gekregen, zoals (video)bellen en end-to-end-encryptie om afluisteren te voorkomen.
Ook heeft WhatsApp ook een Snapchat-achtige Statusfunctie. Hiermee kun je een foto maken, van onderschrift en filters voorzien en hem vervolgens 24 uur lang met je vrienden delen. Daarnaast kun je nu ook met WhatsApp gif'jes zoeken en versturen. Je kunt WhatsApp alleen op je smartphone gebruiken. Via WhatsApp Web kun je wel berichten versturen, maar hiervoor moet je smartphone wel met het internet verbonden zijn.
Het grote voordeel van WhatsApp is dat bijna iedereen de app gebruikt en je dus gemakkelijk bijna je hele adresboek kunt terugvinden in de app. Ook heeft de app zijn beveiliging goed op orde, zodat de berichten die je verstuurt niet zomaar ingezien kunnen worden. Het ontbreken van een tablet-app en de ondermaatse webversie zijn het grootste nadeel, omdat WhatsApp eigenlijk alleen op je smartphone zelf fijn is in het gebruik.
→ Download WhatsApp voor Android en iPhone
2. Facebook Messenger
Facebook concurreert eigenlijk met zichzelf door naast WhatsApp ook nog de berichtendienst Messenger aan te bieden. Deze app biedt veel dezelfde features aan als WhatsApp: je kunt videobellen, groepsgesprekken maken en versleuteld met je vrienden chatten. Messenger zit verbonden aan Facebook, maar kan ook met alleen een telefoonnummer werken. De app werkt daarnaast ook vanaf tablet en desktop.
Messenger biedt net als WhatsApp een Snapchat-achtige feature in de vorm van Messenger Day. Ook deze functie laat je 24 uur lang een foto met je vrienden delen. Daarnaast kun je in Messenger ook geheime gesprekken voeren, waarbij berichten na een tijdje permanent gewist worden. Bovendien kun je in Messenger ook spelletjes spelen, stickers en gifjes versturen.
Het handige aan Messenger is dat het in Facebook verwerkt zit, al is dat ook meteen zijn grootste valkuil. Enerzijds is het een handige app als je veel met Facebook in de weer bent, je vriendenlijst goed bijhoudt en je jezelf geen zorgen maakt over de vele privacyschandalen die het bedrijf te verduren heeft gekregen. Anderzijds zijn er steeds meer mensen die hun Facebook-account verwijderen, waardoor ze ook geen gebruik meer kunnen maken van Messenger. Daarnaast is het onhandig dat je in plaats van een lijst met contacten gewoon je complete Facebookvriendenlijst moet gebruiken. Ben je online op Messenger, dan kunnen al je Facebookvrienden je berichten sturen.
→ Download Facebook Messenger voor Android en iPhone
3. Telegram
Telegram is in tegenstelling tot de andere apps uit dit artikel puur gericht op het versturen van tekstberichten, al kun je er ook mee bellen. Je kunt daarnaast spraakberichten opnemen en allerlei stickers naar je vrienden verzenden. Ook biedt Telegram al geruime tijd ondersteuning voor gifs.
De app biedt verder net zoals WhatsApp en Messenger versleuteling tussen chats. Je kunt daarnaast kiezen voor geheime gesprekken, waarbij berichten automatisch verwijderd worden. In deze modus wordt alle communicatie bovendien extra krachtig versleuteld. Telegram heeft daarentegen geen Snapchat-achtige functies aan boord, maar laat je de app wel op allerlei apparaten tegelijk gebruiken.
Dat maakt van Telegram een goed alternatief voor WhatsApp voor mensen die liever geen producten van Facebook meer willen gebruiken. Het nadeel is dat weinig mensen Telegram gebruiken, zodat je waarschijnlijk niet anders kunt dan zowel Telegram als WhatsApp op je smartphone installeren.
→ Download Telegram voor Android en iPhone
Conclusie: Welke berichtendienst moet je kiezen?
Voor de meeste mensen zal WhatsApp de beste keuze zijn als het om een berichten-app gaat. De app wordt door bijna iedereen gebruikt, heeft een prima beveiliging en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies. Het is jammer dat Telegram minder gebruikers heeft en daardoor minder toegankelijk is, want door de betere webversie en tablet-app is het wel een app die beter werkt voor mensen die op meerdere apparaten in contact willen blijven met vrienden en familieleden. Het is vooral Facebook Messenger dat wat ons betreft buiten de boot valt. Ondanks de talloze nieuwe ontwerpen en updates blijft het vooral een aanhangsel van Facebook dat minder goed en effectief is als WhatsApp.