Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger

Berichtendiensten vergeleken: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger

In Nederland worden er eigenlijk drie berichtendiensten gebruikt: WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger. Smartphone.nl laat je zien hoe deze apps zich tot elkaar verhouden.

Drie berichtendiensten vergeleken

Er zijn veel verschillende manieren om via je smartphone te communiceren. Naast bellen en sms’en worden ook apps als Snapchat veel gebruikt om selfies en andere plaatjes te versturen.

Toch wordt de meeste communicatie nog altijd via berichten-apps verstuurd in tekstvorm. We laten je de voor- en nadelen van WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger zien.

1. WhatsApp

BerichtendienstenWhatsApp is in Nederland de meestgebruikte app en heeft in de praktijk eigenlijk sms’en vervangt als dagelijks communicatiemiddel. Sinds de app in 2014 door Facebook werd gekocht heeft de app flink wat nieuwe functies aan boord gekregen, zoals (video)bellen en end-to-end-encryptie om afluisteren te voorkomen.

Intussen heeft WhatsApp ook een Snapchat-achtige Status-functie. Hiermee kun je een foto maken, van onderschrift en filters voorzien en hem vervolgens 24 uur lang met je vrienden delen. Daarnaast kun je nu ook met WhatsApp gif’jes zoeken en versturen. Je kunt WhatsApp alleen op je smartphone gebruiken. Via WhatsApp Web kun je wel berichten versturen, maar hiervoor moet je smartphone wel met het internet verbonden zijn.

→ Download WhatsApp voor Android en iPhone

2. Facebook Messenger

BerichtendienstenFacebook concurreert eigenlijk met zichzelf door ook nog de berichtendienst Messenger aan te bieden. Deze app biedt veel dezelfde features aan als WhatsApp: je kunt videobellen, groepsgesprekken maken en versleuteld met je vrienden chatten. Messenger zit verbonden aan Facebook, maar kan ook met alleen een telefoonnummer werken. Messenger werkt daarnaast ook vanaf tablet en desktop.

Messenger biedt ook sinds kort een Snapchat-achtige feature in de vorm van Messenger Day. Ook deze functie laat je 24 uur lang een foto met je vrienden delen. Daarnaast kun je in Messenger ook geheime gesprekken voeren, waarbij berichten na een tijdje permanent gewist worden. Bovendien kun je in Messenger ook spelletjes spelen, stickers en gif’jes versturen.

→ Download Facebook Messenger voor Android en iPhone

3. Telegram

BerichtendienstenTelegram is in tegenstelling tot de andere apps uit dit artikel puur gericht op het versturen van tekstberichten. Op moment van schrijven biedt de app nog geen features om te bellen, maar worden deze wel getest. Je kunt wel spraakberichten opnemen, en allerlei stickers naar je vrienden verzenden. Ook biedt Telegram al geruime tijd ondersteuning voor gif’jes.

De app biedt verder net zoals WhatsApp en Messenger versleuteling tussen chats. Je kunt daarnaast kiezen voor geheime gesprekken, waarbij berichten automatisch verwijderd worden. In deze modus wordt alle communicatie bovendien extra krachtig versleuteld. Telegram heeft daarentegen geen Snapchat-achtige functies aan boord, maar laat je de app wel op allerlei apparaten tegelijk gebruiken.

→ Download Telegram voor Android en iPhone

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.