Gids: Alles over draadloos opladen op je smartphone

Gids: Alles over draadloos opladen op je smartphone

Tegenwoordig kunnen steeds meer smartphones draadloos opladen. Dit is handig, maar er kleven ook enkele nadelen aan. Dit is alles wat je moet weten over draadloos opladen. Van hoe het werkt, voor- en nadelen tot aan de beste draadloze opladers voor ieder budget.

Gids: Telefoon draadloos opladen

Draadloos opladen is allesbehalve nieuw. Oude toestellen, zoals de Nokia Lumia 920 uit 2012, konden het al, maar de afgelopen jaren is de techniek gemeengoed geworden. Naast vlaggenschepen kunnen ook steeds meer toestellen uit middensegment zonder kabeltje opladen. Bovendien ging Apple enkele jaren geleden overstag, waardoor alle modellen vanaf de iPhone 8 zonder kabel kunnen opladen.

  1. Zo werkt draadloos opladen
  2. Voor- en nadelen van draadloos opladen
  3. Deze telefoons kunnen draadloos opladen
  4. Dit zijn de beste draadloze opladers

Zo werkt draadloos opladen

Vrijwel alle smartphones die draadloos kunnen opladen, maken gebruik van de Qi-standaard. Kort gezegd komt het erop neer dat er een spoel in je smartphone zit die het elektromagnetische veld van de draadloze oplader gebruikt om de accu te vullen.

Zodra de twee spoelen, die van je telefoon en de oplader, contact maken vindt er inductie plaats. De koperen spoel van de oplader begint elektrische spanning op te wekken die de spoel van een smartphone gebruikt om de accu te vullen. Zonder kabel opladen gaat daarom ook het snelst wanneer je de twee spoelen zo dicht mogelijk op elkaar legt.

iPhone draadloos opladen

In tegenstelling tot weleens wordt gezegd is draadloos opladen helemaal veilig. Ook is het niet slechter voor je accu dan bijladen met een kabeltje. Tot slot hoef je je geen zorgen te maken voor oververhitting, want alle smartphones hebben een standaard begrenzer zodat er niet teveel energie binnenkomt.

Lees ook: Laadt je telefoon niet meer op? Probeer deze 6 oplossingen

Voor- en nadelen van draadloos opladen

Dit is dan ook direct een nadeel van draadloos opladen: het gaat altijd minder snel dan opladen via een kabel. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het precies duurt, want dit hangt af van de grootte van je accu en de snelheid van de oplader. Dit valt het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je wil een iPhone met een accucapaciteit van 2658 mAh, zoals de iPhone XS, zonder kabel van stroom voorzien en de oplader heeft een vermogen van 7,5 Watt (het maximum bij iPhones), dan duurt het ongeveer 4,5 uur om je accu helemaal vol te krijgen. Bij draadloos opladen gaat bovendien iets meer energie verloren, waardoor het in totaal wat langer duurt.

Het grootste voordeel van draadloos opladen is dan ook gemak. Je hoeft niet in de weer met kabels, legt je smartphone gewoon op de oplaaddock en je hebt er geen omkijken meer naar. Bovendien wordt de techniek steeds sneller. De Samsung S10 kan alweer draadloos opladen met een vermogen van 15 Watt, wat twee keer zo snel is als een iPhone.

iPhone draadloos opladen 2

Deze telefoons kunnen draadloos opladen

Niet elke telefoon kan zonder kabeltje opladen. Er zijn twee vereisten. Ten eerste moet je toestel de Qi-techniek te ondersteunen. Controleer op de verpakking of dit het geval is, of probeer het via Google. Tik simpelweg het model in gevolgd door “Qi” om erachter te komen of er een spoel in zit.

Ten tweede moet de achterkant geschikt zijn. Deze meeste smartphones die draadloos kunnen opladen hebben een glazen of keramische behuizing zodat de energie door de spoel opgenomen kan worden. Wanneer je een achterkant (of hoesje) van minder doorlatend materiaal hebt, zoals metaal, kun je dus niet draadloos opladen, of gaat het heel langzaam.

Ook interessant: De batterijduur verlengen van je smartphone doe je met deze 7 tips

Dit zijn de beste draadloze opladers

Alle onderstaande laders kunnen overweg met iPhone, Samsung Galaxy-toestellen en alle andere smartphones met Qi-techniek.

1. IKEA Nordmärke Draadloos opladen opladers (1)

De goedkoopste draadloze oplader haal je bij de IKEA. De Nordmärke haal je voor twee tientjes in huis en kan 1 smartphone, of ander Qi-apparaat, opladen. Het maximaal vermogen is 5 Watt waardoor opladen relatief sloom gaat. Deze oplader is daarom vooral geschikt als extra oplader voor op kantoor of wanneer je vooral ‘s nachts oplaadt en geen haast hebt.

→ Koop Nordmärke bij IKEA (19,95 euro)

2. Belkin Boost UpDraadloos opladen opladers (1)

Wil je iets meer power zonder direct veel geld kwijt te zijn? Dan is de Boost Up van Belkin een aanrader. Deze draadloze oplader heeft een vermogen van 10 Watt waardoor hij twee keer zo snel is als het IKEA-alternatief. Bovendien is de Boost Up afgewerkt met een antisliplaag zodat je toestel blijft liggen.

→ Koop Belkin Boost Up bij Coolblue (44,95 euro)

3. ZENS Ultra Fast Draadloos opladen opladers (2)

Wil je echt snel zonder draad opladen? Neem dan eens een kijkje bij de ZENS Ultra Fast. Deze oplader maakt zijn naam waar en heeft een maximaal vermogen van 15 Watt. Bovendien kun je je smartphone rechtop neerzetten zodat gezichtsontgrendeling werkt. Ook heeft de oplader een antisliplaag.

Koop ZENS Ultra Fast bij Coolblue→ Koop Zens Ultra Fast bij Coolblue (56,99 euro)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel