WhatsApp bellen: zo stel je het in en telefoneer je gratis

WhatsApp bellen: zo stel je het in en telefoneer je gratis

Sinds begin deze week kunnen alle Android-gebruikers van WhatsApp gratis met elkaar telefoneren door gebruik te maken van de ingebouwde belfunctie. Deze was voorheen alleen beschikbaar als een bestaande gebruiker je opbelde.

Gratis telefoneren via wifi

whatsapp bellenWhatsApp bellen is vanaf nu voor iedereen beschikbaar, mits je in het bezit bent van een Android-smartphone met de laatste versie van de chat-app. Je kunt deze via Google Play updaten als je dit nog niet hebt gedaan, of handmatig het installatiebestand downloaden via deze link. Het apk-bestand dat je via de officiële website van WhatsApp vindt, moet je op je toestel plaatsen. Zorg vóór installatie dat via ‘Instellingen > Beveiliging/Privacy' de functie ‘Onbekende bronnen' is ingeschakeld.

Telefoneren met WhatsApp gaat via VoIP, wat betekent dat je wifi-, 3G- of 4G-verbinding wordt gebruikt om contact met iemand anders te leggen. Je verbruikt dus geen belminuten, maar de MB's uit je databundel. En ben je verbonden met wifi, dan is bellen helemaal gratis.

Na het updaten van de app verschijnt er een extra tabblad met ‘Oproepen' en een bel-icoontje bij je contacten. Daarmee kun je een telefoongesprek starten. De kwaliteit van gesprekken is zowel via 3G als 4G goed, al wordt een wifi-verbinding aangeraden voor de beste kwaliteit.

WhatsApp bellen: 4 minuten kost 1MB

We hebben verschillende minuten via WhatsApp gebeld, met verschillende versies van de app en onder verschillende omstandigheden (3G/4G/wifi), waarbij we uitkomen op een gemiddeld gebruik van 250KB per minuut. Dit betekent dat een telefoontje van 4 minuten zo’n 1MB aan data kost. Een nette score naast bijvoorbeeld Skype, dat aanzienlijk meer data tijdens VoIP-gesprekken verbruikt. Met 100MB uit jouw databundel zou je via WhatsApp 400 minuten kunnen bellen.

Wat zijn jouw ervaringen met WhatsApp bellen? Deel ze in de comments!

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel