4g: alles wat je moet weten over sneller mobiel internet

4g: alles wat je moet weten over sneller mobiel internet

Mobiele providers KPN, T-Mobile en Vodafone zijn momenteel hard bezig met de uitrol van hun landelijke 4g-netwerk. KPN is hiermee al het verst op weg en hoogstwaarschijnlijk het eerste klaar. T-Mobile en Vodafone volgen echter op de voet. In dit artikel legt Smartphone.nl alles uit over 4g.

1. Wat is mobiel internet over het 4g netwerk?

vftst038162Het 4g-netwerk is de opvolger van het momenteel veelgebruikte 3g-netwerk. Mobiel internet over 4g wordt ook wel lte genoemd en biedt als grootste verbeteringen sneller mobiel internet en ondersteuning voor meer gelijktijdige gebruikers.

Dankzij dit snellere mobiele netwerk kun je bijvoorbeeld probleemloos videobellen in hd-kwaliteit en veel sneller bestanden downloaden als je in de trein zit. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de meeste mobiele providers adverteren met theoretische maxima, die in de praktijk vaak lager kunnen uitvallen.

2. Hoeveel sneller is 4g dan 3g?

Over het algemeen wordt gezegd dat 4g-internet tien keer sneller is dan 3g-internet. Erg breed genomen klopt dit wel ongeveer. KPN biedt bijvoorbeeld 4g-abonnementen met een maximale downloadsnelheid van 50Mbps. Dit is 50 megabit per seconde, wat ongeveer neerkomt op iets meer dan 6 megabyte per seconde. Dat is de gemiddelde grootte van een muziekbestand.

3g-internet heeft meestal een maximale downloadsnelheid van 14,4Mbps, bijna 2 megabyte per seconde. Deze maximumsnelheden worden in de praktijk echter bijna nooit gehaald. Vodafone geeft bijvoorbeeld aan dat je in zijn best bereikbare gebied – centrum Amsterdam – Op gemiddeld 10 tot 20Mbps moet rekenen met een 4g-abonnement. Bij 3g wordt 14,4Mbps ook vrijwel nooit behaald.

3. Hoe ver is de aanleg van het 4g netwerk in Nederland?

simkaarten 2KPN is momenteel het meest ver met de aanleg van zijn 4g-netwerk. De gehele Randstad is inmiddels bedekt, aan het einde van 2013 moet er sprake zijn van een landelijke dekking van 80 procent en in het eerste kwartaal van 2014 is heel Nederland voorzien. Zie de huidige dekking op KPN's 4g pagina.

Bij Vodafone is het 4g-netwerk ook al in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht live. Wanneer de rest van Nederland volgt, is nog niet bekend. Ze de huidige stand van zaken op de dekkingspagina van Vodafone.

T-Mobile komt dit najaar met zijn ondersteuning voor 4g. Wanneer precies en in welke gebieden is nog niet bekend. Zie de T-Mobile pagina over 4g voor het laatste nieuws.

4. Welke abo's en smartphones ondersteunen 4g?

Bij alle grote mobiele providers die 4g aanbieden of gaan aanbieden staat per toestel aangegeven of hij ‘4G Ready' is of niet. Deze informatie kan helaas wel enigszins misleidend zijn. Bij Vodafone is er bijvoorbeeld nog sprake van een beperkt aantal toestellen dat daadwerkelijk werkt met het recent gelanceerde 4g-netwerk (5-8-2013).

Op het moment van schrijven worden er slechts 7 toestellen ondersteunt, waaronder bijvoorbeeld niet de Samsung Galaxy S4 en iPhone 5, die volgens de webshop wel 4G Ready zijn. Deze ondersteuning volgt uiteraard later, maar houdt deze informatie voorlopig goed in de gaten. Zie de Vodafone website voor de meest recente informatie over toestelondersteuning.

iPhone 5 bezitters voorlopig nog slechte 4g dekking

apple appsEen ander lastig punt zijn de 4g-frequenties die de iPhone 5 ondersteunt. Momenteel biedt Apples populaire smartphone alleen ondersteuning voor frequenties in de 2100, 1800 en 850MHz-band. Bij de Nederlandse providers wordt er voor de landelijke dekking gebruikgemaakt van de 800MHz-band.

De 1800MHz-band wordt vooral ter ondersteuning gebruikt in drukke gebieden. Bij KPN heb je met een iPhone 5 dus alleen in die gebieden 4g-internet. Het is te hopen dat Apple zich met toekomstige iPhones conformeert aan de Europese standaarden. Tot die tijd is het goed om te checken in hoeverre je iPhone 5 al 4g-ondersteuning krijgt: voorlopig alleen in drukke gebieden.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel