Vodafone 4g-netwerk live voor Vodafone Red-klanten

Vodafone 4g-netwerk live voor Vodafone Red-klanten

Het Vodafone 4g-netwerk is geopend voor bestaande Vodafone Red-klanten en gebruikers die vanaf nu op Vodafone Red overstappen. Dit abonnement moet natuurlijk wel gepaard gaan met een smartphone die 4g ondersteunt.

Het 4g-netwerk van Vodafone is vanaf maandag live in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Via de dekkingskaart kun je zien in hoeverre je in jouw omgeving al gebruik kunt maken van 4g. Mobiel internet over 4g is gemiddeld tien keer sneller dan het huidige 3g-internet. Vodafone zegt zijn 3g-netwerk ook versneld te hebben.

Smartphones met Vodafone 4g-netwerk-ondersteuning

Het aantal toestellen waarop 4g momenteel wordt ondersteund bij Vodafone is nog wel beperkt, maar wordt volgens de mobiele provider snel uitgebreid. Vooralsnog kun je dus alleen gebruikmaken van het Vodafone 4g-netwerk als je een Red-abonnement hebt en een van de volgende toestellen:

  • BlackBerry Z10
  • BlackBerry Q10
  • Sony Xperia Z (Android)
  • Sony Xperia SP (Android)
  • HTC One (Android)
  • Samsung Galaxy S3 (Android)
  • Samsung Galaxy Note 2 (Android)

Smartphone.nl heeft bij Vodafone nagevraagd hoe het zit met populaire toestellen als de Apple iPhone 5 en Samsung Galaxy S4.

Spotify-nummers downloaden in enkele seconden

Het grote voordeel van het snellere 4g-netwerk is dat je op plekken zoals Amsterdam – waar Vodafone al gemiddeld 10 tot 15Mbps zegt te bieden – enorm rap kunt downloaden via je smartphone. 15Mbps komt in de praktijk neer op circa 2 megabyte per seconde. Een gemiddeld Spotify-nummer is daarmee in enkele seconden volledig binnen.

Vodafone maakt voor zijn 4g-netwerk gebruik van lage (800MHz) en hoge (1800MHz) frequenties. Met de lage frequenties wordt een grote dekking bereikt, en de hoge frequenties zijn bedoeld voor een grote capaciteit en goede snelheden in dichtbevolkte gebieden.

KPN is al langer bezig met de uitrol van het KPN 4g-netwerk en belooft tegen het einde van het jaar 80 procent van Nederland te bereiken, in het eerste kwartaal van 2014 heel Nederland.

Lees alles over 4g op onze uitgebreide 4g-pagina.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel