5 tips voor als je Android-toestel of iPhone gestolen is
Veel mensen raken in paniek als hun Android of iPhone gestolen is. Een logische reactie, al kun je diverse stappen ondernemen om hem terug te vinden. Hiermee voorkom je dat kwaadwillenden aan de haal gaan met je privégegevens.
Android of iPhone gestolen: dit moet je doen
1. Probeer je smartphone zelf te traceren
Is je Android of iPhone gestolen, dan heb je de optie om je telefoon te traceren. Deze functie kan tot op enkele meters nauwkeurig de locatie van je smartphone bepalen. Om van de feature gebruik te maken, moet je gps op je Android, of ‘Locatievoorzieningen' op je iPhone inschakelen. Staat één van deze functies uit, dan kun je je smartphone niet terugvinden. Ga in dat geval meteen door naar tip twee.
1. Android traceren met Apparaatbeheer (Google)
Elk Android-toestel beschikt over de functie Apparaatbeheer. Hiermee kun je snel de locatie van je mobiele telefoon achterhalen. Open de Android Apparaatbeheer-website via een desktop of andere smartphone. Log vervolgens in met de Google-account die je gebruikt op de Android die gestolen is. Als je dit hebt gedaan, selecteer je het toestel waarvan je de locatie wilt traceren.
Apparaatbeheer geeft dan op basis van gps-locatie in Google Maps de locatie van je Android tot op 25 meter nauwkeurig weer. Hierna krijg je ook de optie om je toestel te ‘bellen', vergrendelen of wissen.
- ‘Bellen' kies je als je weet dat je telefoon nog ergens in de buurt is. Je Android speelt dan je een hard geluid af, waardoor je erachter kunt komen waar je hij ligt. In praktijk heb je vaak pas laat door dat je smartphone is gestolen. Deze optie is meer geschikt als je telefoon thuis tussen de was verstopt ligt en je hem even niet kunt vinden;
- ‘Vergrendelen' is handig als je je Android wilt beveiligen met een zelfgekozen viercijferige pincode. Zonder deze code kan niemand, inclusief de zakkenroller, in je toestel;
- ‘Wissen' kies je als je alle gegevens van je smartphone wilt verwijderen. De fabrieksinstellingen worden dan hersteld, zodat de dief niet bij je persoonlijke data kan. Let op: kies je deze optie, dan ben je al je data kwijt en kun je je telefoon hierna niet meer vinden in de app. Maak daarom regelmatig een back-up van je Android zodat je altijd een recente kopie hebt van al je persoonlijke gegevens.
iPhone traceren met Zoek mijn iPhone
Ook als je een iPhone hebt, kun je hem terugvinden met een traceeroptie. Daarvoor gebruik je de app ‘Zoek mijn iPhone‘. Deze app staat standaard op een iPhone als je die koopt. Start de app en log in met je Apple ID. Kies vervolgens het apparaat waar je naar op zoek bent. Zoek mijn iPhone lokaliseert dan je smartphone waarna je hem, net als bij Android, op afstand kunt bellen, vergrendelen of wissen. Ook hier geldt dat je al je gegevens kwijt bent als je je smartphone ‘wissen' kiest. Daarom is het handig om regelmatig een iPhone back-up te maken.
Een andere iOS-app om je iPhone mee te vinden is ‘Zoek mijn vrienden‘. Eigenlijk is de applicatie bedoeld om te kijken waar je vrienden zich op dat moment bevinden. Echter kun je de app ook gebruiken om een iPhone terug te vinden als één van hen die kwijt is.
2. Doe aangifte bij de politie
Het is belangrijk dat je altijd aangifte doet als je Android of iPhone gestolen is. De politie is dan op de hoogte van de diefstal en neemt contact met je op als ze hem terugvinden. Bovendien heb je een aangiftebewijs nodig om eventueel in aanmerking te komen voor een vergoeding, als je smartphone verzekerd is. Om aangifte te doen van je gestolen smartphone hoef je tegenwoordig het huis niet meer uit: dat kan zowel telefonisch als via internet.
Misschien is je toestel al door de politie of iemand anders gevonden. Als dat het geval is, staat dat vermeld op de website verlorenengevonden.nl. Je moet dan wel een formulier invullen met zo veel mogelijk gedetailleerde informatie over je smartphone en waar je hem bent kwijtgeraakt.
3. Blokkeer je simkaart bij je provider
Om te voorkomen dat de dief met je telefoon kan gaan bellen en internetten, moet je je simkaart laten blokkeren door je provider. Als je contact opneemt met je provider, zorg dan dat je al je klantgegevens bij de hand hebt. Deze staan vaak op je persoonlijke pagina op de website van je provider.
Mogelijk informeert de provider, evenals de politie, naar het IMEI-nummer van je Android of iPhone. Deze vind je terug op de verpakking van je smartphone en in sommige gevallen ook op de factuur. Heb je eenmaal je toestel weer terug? Dan kun je je geblokkeerde simkaart weer ontgrendelen.
4. Breng je contacten op de hoogte van de diefstal
Is je Android of iPhone gestolen, vertel dit dan ook aan je vrienden en familie. Misschien kunnen zij helpen om hem terug te vinden, bijvoorbeeld door naar je telefoonnummer te bellen. Als je telefoon niet is gestolen, dan kan de vinder één van je contacten bellen. Deze persoon weet dan dat jij je smartphone kwijt bent. Via je contact kun je dan met de vinder afspreken om je toestel terug te krijgen.
5. Check je verzekeringsvoorwaarden
Als je een smartphone koopt, krijg je veelal de vraag of je hem wilt verzekeren. Dit kun je tijdens het afsluiten van je abonnement doen, of op een ander tijdstip. Je kunt je toestel zowel bij je provider als bij derden verzekeren. Je betaalt dan maandelijks voor een dekking tegen schade, verlies of diefstal. Het is mogelijk om een aanvullende smartphoneverzekering te nemen op je inboedelverzekering. Soms zijn laptops en tablets dan ook gelijk verzekerd.
Let op: laat je vooraf goed informeren over de verzekeringsvoorwaarden. In de algemene voorwaarden van diverse providers staat vaak dat er ‘aantoonbare schade’ moet zijn van diefstal voordat je in aanmerking komt voor een vervangend toestel. Zijn er geen braaksporen, dan heb je geen recht op een gratis vervangend toestel. Een verzekering wil vrijwel altijd bewijs van de diefstal, wat betekent dat je eerst aangifte moet doen bij de politie.