De 5 beste Google Reader-alternatieven

De 5 beste Google Reader-alternatieven

Google Reader stopt per 1 juli, en veel smartphonegebruikers maken voor hun RSS-apps gretig gebruik van de handige RSS-dienst van Google. Inmiddels zijn er gelukkig genoeg Google Reader-alternatieven opgedoken, zowel bij de apps als de RSS-diensten zelf. Smartphone.nl zet de vijf beste opties voor je op een rij.

Het is belangrijk te weten dat veel apps, zoals Flipboard, hun content trekken uit je RSS-abonnementen in bijvoorbeeld Google Reader. Voor maandag moet je dus overstappen naar een alternatieve RSS-verzamelaar, en eventueel een nieuwe app om al die content in te lezen.

De meeste apps bieden inmiddels wel meer importmogelijkheden aan dan Google Reader. Hierdoor is het goed kan dat je je vertrouwde app kunt blijven gebruiken, maar er wel even voor moet zorgen dat die zijn RSS-feeds niet meer bijwerkt vanuit Google Reader.

Na 1 juli kun je ook nog beslissen op welke app je overstapt; het is echter wel verstandig om voor die datum naar de Google Takeout-pagina te gaan voor een backup van je RSS-abo's. De meeste Google Reader-alternatieven ondersteunen nog even direct importeren via een Google-login, maar dat zal na maandag niet meer gaan.

1. Feedly: beste alternatief

FeedlyOnze eerste suggestie is niet geheel verrassend Feedly. Naast een alternatief voor Google Reader zelf – inclusief overzichtelijke website – heeft de dienst namelijk verschillende apps voor bijna alle mobiele platformen, die net zo overzichtelijk en soepel werken als de site zelf. Alles is overzichtelijk in te delen in categorieën en snel op te slaan als je het later wil lezen. Feedly doet alles wat je nodig hebt, en doet dat uitermate goed.

Download Feedly voor Android en iPhone (gratis)

2. Press: betaald Android-alternatief

PressPress laat je je RSS-feeds onder andere vanuit Feedly importeren. Dit is dus een van de apps waarmee je afhankelijk bent van een andere RSS-leverancier en ervoor moet zorgen dat je voor 1 juli alsnog onder de pannen zit. Press is helaas niet gratis, maar geeft je hier wel enkele handige functies voor terug. Zo heeft de app ondersteuning voor widgets, kun je gemakkelijk alle artikelen vanaf een bepaald moment als gelezen markeren, zijn er geen reclames en ziet de app er stijlvol uit.

Download Press (RSS Reader) voor Android (€2,25)

3. Digg: interessant iPhone-alternatief

DiggDigg is ook met zijn eigen Google Reader-alternatief gekomen. Dit heeft het bedrijf niet gedaan via een nieuwe app, maar gewoon door de zogeheten Digg Reader toe te voegen aan de bestaande Digg-app. Het grootste voordeel van Digg is dat het niet leunt op diensten als Feedly, maar zelf zijn RSS-feeds bijhoudt. De app heeft een strak uiterlijk met weinig kleuren, en de lettertypes zijn op drie groottes weer te geven. Digg Reader heeft nog wel vele kinderziektes. Zo is het niet duidelijk welke artikelen al zijn gelezen, hapert de app nog en je abonnementen zijn nog niet te verwijderen.

Download Digg voor iPhone (gratis)

4. gNewsReader: praktisch BlackBerry-alternatief

gnewsreadergNewsReader is een BlackBerry-app die zijn RSS-feeds voortaan ook al vanuit Feedly bijwerkt. De app doet alles wat je verwacht van een Google Reader-alternatief en biedt tevens handige functies voor het snel delen van je content naar apps als Pocket en Instapaper. De app werkt daarnaast vlot en voelt responsief aan; het uiterlijk is eveneens allerminst onaardig.

Download gNewsReader voor BlackBerry (€0,99)

5. Nextgen Reader: bruikbaarste WP8-alternatief

nextgen readerNextgen Reader is toch wel het meest bruikbare Windows Phone 8-alternatief als je alle opties voor dat platform naast elkaar legt. Het enige nadeel is dat de app niet gratis is. Nextgen Reader doet in principe alles wat je verwacht van een Feedly-kloon, al is deze app helemaal geoptimaliseerd voor Windows Phone 8. De interface past erin thuis, je kunt kiezen uit een paar handige ‘live tiles' voor je homescherm en sinds de laatste update is er ondersteuning voor Feedly als RSS-leverancier.

Download Nextgen Reader voor Windows Phone (€1,99)

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel