Zaklamp-app steelt gegevens van gebruikers

Zaklamp-app steelt gegevens van gebruikers

De populaire zaklamp-app Helderste Zaklamp heeft de locatie- en toestelgegevens van miljoenen gebruikers aan derden doorverkocht.

Zaklamp-app bedriegt klanten

Zaklamp-app Google PlayDat blijkt uit een aanklacht van de Federal Trade Commission (FTC) tegen de makers van de zaklamp-app. Helderste Zaklamp is al ruim 50 miljoen keer gedownload, en verkocht zijn gebruikersgegevens door aan adverteerders die grof geld voor de informatie betaalden. Volgens de FTC werden precieze locatiegegevens doorverkocht, zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.

De FTC betoogt ook dat GoldenShores Technologies, die de zaklamp-app heeft ontwikkeld, klanten heeft bedrogen door locatie- en toestelgegevens te verzamelen alvorens deze de mogelijkheid hadden om de functie uit te zetten. Helderste Zaklamp bevat namelijk wel de optie om locatie-data uit te schakelen, maar voordat je deze in de instellingen hebt gevonden, is de informatie al verstuurd.

Volgens de FTC moeten consumenten de keuze krijgen om wel of niet hun informatie te delen, en moet GoldenShores Technologies de reeds verzamelde data vernietigen. Het bedrijf heeft echter nog niet op de aanklacht gereageerd en de malafide app is nog beschikbaar in Google Play.

Voorkom malware op je smartphone

In het AndroidPlanet tip-artikel bescherm je Android-toestel tegen virussen lees je hoe je jezelf beschermt tegen malafide apps en virussen. Controleer daarnaast alvorens je apps installeert welke permissies deze allemaal vragen. Een zaklamp-app die je locatie- en internetverbinding wilt raadplegen, kun je bijvoorbeeld beter links laten liggen. Hetzelfde geldt voor games die inzage willen in je contactenlijst.