Android 4.x eindelijk groter dan Android 2.3

Android 4.x eindelijk groter dan Android 2.3

Google maakte dinsdag bekend dat Android 4.x (Jelly Bean) eindelijk groter is dan Android 2.3 (Gingerbread). Dit is een belangrijke vordering in de Android-wereld.

Android 4.1 en 4.2 dragen allebei de naam Jelly Bean, en zijn volgens Googles maandelijkse Android-update nu goed voor 37,9 procent van de Android-toestellen. Gingerbread staat nog steeds op 34,1 procent van de smartphones geïnstalleerd.

Android 2.3 stamt alweer uit 2010 en was een maand geleden nog steeds de meest gebruikte versie van het populaire Google-besturingssysteem. Dit levert Google veel kritiek op, omdat de Android-markt zo gefragmenteerd blijft en app-fabrikanten bijvoorbeeld nog steeds rekening moeten houden met de verouderde versie van het mobiele besturingssysteem.

chart

Na Jelly Bean en Gingerbread is Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) met 23,3 procent de grootste versie. Jelly Bean steeg de afgelopen maand echter met 4,9 procent in gebruik, terwijl Gingerbread zakte met 2,4 procent.

Android-fabrikanten grootste reden voor fragmentatie

De belangrijkste reden voor de fragmentatie is de updatecyclus van fabrikanten. Als Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, moeten fabrikanten eerst hun eigen skin over Android plaatsen, hierna de software voor alle verschillende hardwareconfiguraties optimaliseren en als laatste de update naar alle toestellen uitrollen zonder dat er fouten plaatsvinden.

Bron: Android Dev Center

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel