Android Marshmallow review: dit is er (niet) veranderd

Vorige week onthulde Google dat het vanaf 5 oktober start met de uitrol van Android 6.0 Marshmallow, te beginnen met de Nexus-telefoons. Wij onderzochten wat er veranderd is met de komst van Android Marshmallow.

Android Marshmallow bevat geen enorm grote veranderingen. Google brengt de software-update dan ook voornamelijk uit om bugs te verhelpen, waarmee de stabiliteit en veiligheid van de software verbeterd wordt.

Het nieuwe Android besturingssysteem heeft wel een aantal geinige, nieuwe features zoals Doze, Google Now on Tap en ondersteuning voor Android Pay gekregen. Wij leggen uit wat je ermee kunt.

‘Doze’ verbetert de accuduur

Zoals al gezegd draait het bij Android 6.0 om een verbetering van de prestaties. Zo ook die van de accu. Dat gebeurt onder meer door apps minder onnodige taken uit te laten voeren zoals het opvragen van de locatiegegevens wanneer het eigenlijk niet nodig is, maar ook door achtergrondprocessen te beperken.

Daarnaast wordt een nieuwe functie genaamd ‘Doze’ geïntroduceerd. Hiermee houdt Android door middel van slimme bewegingsdetectie in de gaten of je toestel in beweging is. Is dit niet het geval dan schakelt het systeem automatisch de slaapstand in, waardoor je minder data en energie verbruikt. Volgens Google moet dit, vooral bij tablets, tot een twee keer langere accuduur leiden.

App-machtigingen beheren

Tot nu toe was het bij Android alleen mogelijk om alle permissies van een app goed te keuren om er gebruik van te kunnen maken. Met Android 6.0 hoef je pas permissie te geven voor een bepaalde ondersteuning als contacten, camera of foto’s als de app hierom vraagt via een pop-up. Heb je een permissie verleend, dan is deze ook weer uit te schakelen via instellingen. Anders blijft de permissie gelden. In instellingen kun je vanaf de update ook alle permissies van de apps inzien en aanpassen zoals jij dat graag wilt.

android 6.0 marshmallow review

Google Now on Tap

Een feature die wordt toegevoegd aan de vertrouwde Google-app is Now on Tap. Deze nieuwe functie analyseert wat er op jouw scherm gebeurt en zoekt hier bijbehorende informatie op. Zoek jij informatie over een film, dan zal Google Now on Tap aanvullende informatie geven zoals recensies op iMDB, maar ook over acteurs op Google door op de homebutton te tikken of de link naar de trailer. Ook kun je bijvoorbeeld tijdens het afspelen van een nummer de naam van de artiest opvragen via een stemcommando.

android 6.0 marshmallow review

Betalen met Android Pay

Android Pay is op dit moment nog alleen te gebruiken in de Verenigde Staten en het is onduidelijk over of gebruikers met Android Marshmallow dadelijk wel over de functie kunnen beschikken. Wij hopen van wel, want met Android Pay betaal je simpel maar wel heel veilig met je telefoon in de winkel. Voor Android Pay heb je een Android-toestel nodig dat nfc ondersteunt en waar Android 4.4 of nieuwer op geïnstalleerd is.

Verbeterde vingerafdrukauthenticatie

Google heeft zoals gezegd de focus op veiligheid gelegd bij Android Marshmallow. De nieuwe Android-versie heeft nu native ondersteuning voor vingerafdrukauthenticatie waardoor de scanners makkelijker te implementeren zijn. Ook kun je nu met je vingerafdruk betalen in Google Play en krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om de functie toe te voegen aan hun app.

Overige verbeteringen

Naast de grotere aanpassingen aan Android die hierboven beschreven zijn, komen er ook enkele kleinere verbeteringen om de hoek kijken bij Android 6.0. Zo ondersteunt Android Marshmallow de nieuwe usb-c-aansluiting waarmee een snellere doorvoer van stroom en data mogelijk is en het niet uitmaakt hoe je de stekker in je toestel steekt. Daarnaast krijgen het aanpassen van het volume en het plakbord nieuwe opties om het allemaal nog makkelijker te maken.

android 6.0 marshmallow review

→ Lees hier de Android 6.0 Marshmallow review van Android Planet

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel