6 zaken die je moet weten over Android M

6 zaken die je moet weten over Android M

Afgelopen donderdagavond werd Android M officieel door Google aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem is vooral gericht op verbeteringen, maar voert ook diverse vernieuwingen door. Deze 6 zaken moet je weten over Android M. 

1. Android M is een verbeterde versie van Android Lollipop

Android M borduurt voort op Android Lollipop. Dat betekent dat M niet zozeer grote nieuwe functies introduceert, zoals Lollipop dat wel deed, maar het mobiele besturingsysteem juist verfijnder maakt. Google gaf tijdens Google I/O dan ook aan haar besturingssysteem door kleine aanpassingen te willen verbeteren. Zo zijn er ruim 4000 bugfixes doorgevoerd in M.

Android M

2. Android M gaat anders om met app-permissies

Een grote verandering van Android M is de manier waarop het besturingssysteem omgaat met app-permissies. Deze zijn niet alleen simpeler gemaakt, maar je kunt per app aangeven tot welke permissie je een app toegang geeft. Je hoeft dan ook niet alle permissies toe te staan om een app te gebruiken. Middels een nieuw pop-up-venster en handige schuifknopjes geef je aan welke permissies een applicatie mag gebruiken.

3. Ondersteuning voor Android Pay en vingerafdrukscanners

Android PayEen andere grote feature van Android M is Android Pay. Dit is een nieuw betaalplatform dat je gemakkelijk met een Android-toestel laat betalen. Pay moet zich vooral onderscheiden door gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en keuze te bieden. Android Pay wordt vooralsnog alleen in de VS uitgerold. Wanneer gebruikers uit andere landen met het betaalplatform aan de slag kunnen, is nog onduidelijk.

Ook bevat Android M standaard ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Met het nieuwe besturingssysteem kun je je vingerafdruk gebruiken om een toestel te ontgrendelen of een app in Google Play te kopen.

4. Android M is zuiniger door ‘Doze’

Google zet met Android M ook in op het verbeteren van de accuduur. Dat doet de nieuwe Android-versie door zuiniger met het werkgeheugen om te gaan en het aantal processen op de achtergrond te beperken.

Android M Doze

De nieuwe functie ‘Doze’ gaat hier een grote rol bij spelen. Doze gebruikt slimme bewegingsdetectie om te kijken of je smartphone is verplaatst. Is dat niet zo, dan schakelt de functie automatisch de slaapstand in. Hierdoor wordt er minder data en energie verbruikt, wat gunstig is voor de accuduur van je Android.

5. Google Now on Tap

Ook Google Now krijgt met Android M een flinke upgrade. De slimme spraakassistent bevat met het nieuwe besturingssysteem het zogenoemde ‘Now on Tap’. Met Now on Tap ontvang je op het juiste moment de juiste informatie. Dat doet de functie door de context van wat er op het scherm van je Android afspeelt, te analyseren.

GoogleNowonTap-copy

Heb je bijvoorbeeld een mailtje geopend over een bepaalde film, dan geeft Now on Tap je direct relevante informatie zoals de trailer of releasedatum. Now on Tap is te allen tijde te benaderen door op de homeknop van je Android te drukken en ‘Hier heb ik hulp bij nodig’ te zeggen.

6. Andere kleine vernieuwingen en release

De genoemde features zijn natuurlijk niet het enige wat nieuw is in Android M. Zo zijn er honderden kleine vernieuwingen aanwezig, waar tijdens de persconferentie niet bij stilgestaan werd. Denk hierbij aan de ondersteuning voor de usb-c-aansluiting en de simpelere opties voor het volume. Met een nieuw vliegend plakbord wordt knippen en plakken op Android een stuk gemakkelijker. Ook de gebruikservaring op het web is met M verbeterd.

De Developer Preview van Android M is nu beschikbaar. Later dit jaar wordt de nieuwe Android-versie voor consumenten beschikbaar. Dan krijgen we ook eindelijk te horen waar de letter ‘M’ precies voor staat.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel