Apple kondigt iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus aan: dit moet je weten

Apple kondigt iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus aan: dit moet je weten

Apple komt dit najaar niet met twee, maar drie nieuwe smartphones. Het bedrijf zet grootse stappen met de iPhone X, terwijl de iPhone 8 en 8 Plus welkome upgrades zijn.

iPhone X officieel aangekondigd

Voor Apple-fans was het de belangrijkste avond van het jaar. In het Steve Jobs Theater op de gloednieuwe Apple-campus presenteerde het bedrijf verschillende verse producten. Naast verbeteringen voor iOS, de Apple Watch en Apple TV was er ook ruimte voor nieuwe smartphones. De iPhone X en iPhone 8, waarover al veel was uitgelekt, werden officieel onthuld.

iPhone X: voorkantvullend met Face ID

De iPhone X dient als het kroonjuweel van Apple's line-up. Het is de allereerste smartphone van het bedrijf met een voorkantvullend 5,8 inch-scherm. Daarmee volgt Apple in de voetsporen van onder andere de Samsung Galaxy S8 en de LG V30. Aan de bovenkant zit slechts een kleine inkeping voor speakers en de selfiecamera, maar het scherm loopt verder door tot aan de onderkant.

Dat betekent dat Apple voor het eerst een iPhone zonder homeknop aflevert. Ook Touch ID, de ingebouwde vingerafdrukscanner is geschrapt. In plaats daarvan is het toestel voorzien van Face ID, een gezichtsscanner. Met een speciale infrarood camera voorop kan de iPhone je gezicht scannen om zo razendsnel maar toch veilig te ontgrendelen.

Voor de iPhone X zul je wel vrij in de buidel moeten tasten. Apple's nieuwe smartphone is vanaf eind september verkrijgbaar in Nederland, tegen een adviesprijs van meer dan 1000 euro. Kijk op onze zustersite iPhoned om meer te ontdekken, zoals wanneer je precies de iPhone X kopen kunt.

Apple iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Voor gebruikers die liever nog iets langer vasthouden aan het oude, vertrouwde design heeft Apple ook nog een optie, in de vorm van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Deze twee zetten het design van de iPhone 6 en 7 voort, met een homeknop met Touch ID onder het scherm en een glazen achterkant. De 8 is 4,7 inch groot, de iPhone 8 Plus heeft een 5,5 inch-scherm.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus officieel

Natuurlijk blijft niet alles bij het oude. Beide smartphones zijn voorzien van de krachtige A11-chip die ook in de iPhone X zit. Die bestaat uit zes kernen, waarvan twee krachtige voor het harde werk en vier voor simpelere taken en stand-by. Deze verdeling moet het accuverbruik van de toestellen terugdringen, doordat er slechts in sommige situaties veel kracht vereist wordt van de hardware. De iPhone 8 heeft een enkele camera achterop, het Plus-model heeft wederom een dubbele 12 megapixel-camera. De beeldsensor is verbeterd om meer licht binnen te laten, wat voor mooiere foto's in situaties met weinig licht zorgt..

Ook zijn zowel de iPhone 8 en 8 Plus van draadloos opladen voorzien. Leg de toestellen op het speciale oplaadvlak en je hoeft ze verder nergens op aan te sluiten om op te laden. Natuurlijk kun je ook nog gewoon opladen via de Lightning-poort onderaan het toestel; die is bovendien ook ietsje sneller dan draadloos opladen.

De iPhone 8 en 8 Plus zijn bovendien een stuk goedkoper dan de iPhone X, met adviesprijzen die een paar honderd euro lager liggen. Meer informatie over het tweetal vind je op onze zustersite iPhoned, mocht je bijvoorbeeld een iPhone 8 of iPhone 8 Plus kopen willen.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel