Berichten veilig versturen via Heml.is

Berichten veilig versturen via Heml.is

Het is goed mogelijk dat je diensten als WhatsApp, iMessage en Facebook Messenger niet meer vertrouwt. Voor wie berichten veilig en ongelezen bij een ontvanger wil laten aankomen, wordt Heml.is ontwikkeld.

Sinds onthuld werd dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal berichten van burgers zou inkijken, hebben veel smartphone-gebruikers het gevoel niet vrijuit te kunnen spreken via hun smartphone.

De berichten-app Heml.is is een initiatief van onder meer één van de oprichters van downloadsite The Pirate Bay. Die spraken zich de afgelopen jaren al meerdere keren uit voor legalisering van downloaden en het recht op online privacy.

Heml.is ontleent zijn naam aan het Zweedse woord ‘Hemlis’, dat ‘geheim’ betekent. Zelf stelt de groep gek te zijn op internet en het delen van informatie via sociale netwerken, maar niet zo enthousiast te worden van het feit dat regeringen en bedrijven deze communicatiestroom zonder pardon inzien. Ze bouwen daarom aan een app waarvan de berichten zo versleuteld zijn, dat zelfs zij deze niet kunnen inzien.

Berichten veilig versturen wordt door meer bedrijven beloofd

De belofte van het team achter Heml.is is geenszins nieuw. Apple liet bijvoorbeeld ook al weten dat berichten via iMessage zo versleuteld zijn dat het bedrijf ze niet kan inzien.

Toch is Heml.is een goed project om in de gaten te houden. Enerzijds vanwege de voorgeschiedenis van de bedenkers, anderzijds omdat de oprichters al beloofd hebben geen inkomsten uit reclame te halen. Dat betekent dat ze, zoals Facebook bijvoorbeeld wel doet, geen gebruikersdata hoeven – en zullen – verkopen aan adverteerders.

Heml.is heeft het benodigde bedrag bij elkaar weten te krijgen, dus het is nu een kwestie van tijd voordat de app in de App Store en Play Store zal verschijnen. Voor Windows Phone en Blackberry wordt de dienst niet beschikbaar gesteld.

Via: Cult of Mac

Geschreven door Gijs Ettes

Voormalig hoofdredacteur van Smartphone.nl met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.