EU werkt aan wet voor afschaffing roamingkosten

EU werkt aan wet voor afschaffing roamingkosten

Het was al bekend dat de EU af wil van de extra roamingkosten die vaak erg hoog kunnen zijn. The Guardian schrijft nu dat er al bijna sprake is van een wet.

The Guardian schrijft donderdagavond namelijk dat het de hand heeft weten te leggen op een gelekt concept van een wetsvoorstel dat roamingkosten volledig wil afschaffen in de EU. De Europe Commissie zou dit wetsvoorstel volgende week al publiceren.

Neelie Kroes, de vicepresident van de commissie die over dit soort zaken gaat, is al een lange tijd bezig om de soms exorbitant hoge kosten voor mobiel internet in het buitenland aan banden te leggen. Providers zijn hier niet blij mee, aangezien ze beweren dat dit soort maatregelen ze maar liefst 7 mlljard euro zou kosten.

neelieKroes noemde de roamingkosten van providers eerder al een ‘cash cow' en een ‘onproportionele irritatie voor reizigers'. Ze is er daarom op uit om één grote telecommarkt te creëren in de Europese Unie, iets wat ze hoogstwaarschijnlijk op 11 september verder gaat toelichten. Dan spreekt Kroes over deze onderwerpen.

Het wetsvoorstel omschrijft volgens The Guardian ook andere belangrijke zaken, zoals een verbod op het blokkeren van diensten als Skype. Providers die overigens voor juli 2014 meewerken met de aankomende maatregelen wordt het niet verplicht om klanten voor een andere provider te kunnen laten kiezen in het buitenland. Anders is een provider dit vanaf die datum wel verplicht.

Wat roamingkosten precies zijn

Roamingkosten zijn de kosten die je betaalt voor telefoon- en internetverkeer in het buitenland. Denk hierbij aan bellen, maar ook aan het ophalen van je e-mail, Facebook-updates en Twiter-berichten.

Je zit in het buitenland namelijk niet op je eigen netwerk, maar het netwerk van een van de providers in dat land. Deze kosten vallen doorgaans buiten je belbundel, of je moet een aparte vakantiebundel afsluiten.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel