‘Europese Commissie wil kosten voor roaming afschaffen’

‘Europese Commissie wil kosten voor roaming afschaffen’

Vanaf juli 2014 moeten er nergens in de Europese Unie roamingkosten worden gerekend. Dit wil de Europese Commissie gaan bewerkstelligen volgens een anonieme bron uit Brussel.

Europa was al langer bezig met het terugdringen van de kosten die je betaalt voor mobiel verkeer in het buitenland, onder andere via het verlagen van de maximaal toegestane kosten voor roaming. Het roaming-verhaal moet volgens de anonieme bron nu echter helemaal gaan aflopen. Dit heeft een groep van 27 Eurocommissarissen dinsdag besloten, zo schreef The Telegraph donderdag.

De nieuwe wetgeving moet nog worden opgesteld, maar zou versneld worden behandeld. Dit leidt er volgens de anonieme bron waarschijnlijk toe dat er per 1 juli 2014 al geen roamingkosten meer hoeven te worden betaald.

De maatregel zou 2 procent van de winsten van mobiele providers afhalen, maar dit wordt weer gecompenseerd door de zogeheten frequentieveilingen in Europa te synchroniseren. Hierdoor kunnen mobiele providers makkelijker actief zijn in andere markten, om zo schaalvoordelen te behalen.

Roamingkosten

Roamingkosten zijn de kosten die je betaalt voor telefoon- en internetverkeer in het buitenland. Denk hierbij aan bellen, maar ook aan het ophalen van je e-mail, Facebook-updates en Twiter-berichten. Je zit in het buitenland namelijk niet op je eigen netwerk, maar het netwerk van een van de providers in dat land. Deze kosten vallen doorgaans buiten je belbundel, of je moet een aparte vakantiebundel afsluiten.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel