De Europese telecomplannen van Neelie Kroes uitgelegd

De Europese telecomplannen van Neelie Kroes uitgelegd

Europees commissaris Neelie Kroes heeft vorige week haar plannen voor een Europese telecommarkt uit de doeken gedaan. Smartphone.nl vat al die plannen compact voor je samen.

Het belangrijkste dat in de telecomplannen van Neelie Kroes staat is dat internet altijd vrij toegankelijk zijn voor iedereen, en dat mensen nooit de toegang tot bepaalde content of diensten ontzegd kan worden. De regelgeving om dit op Europees niveau vast te leggen is er echter nog niet, en dat moet volgens Kroes rap gebeuren.

neelie

Er moet volgens Kroes echter wel een rem zitten op deze zogeheten netneutraliteit. Zo zou het voor providers mogelijk moeten zijn om bepaalde illegale content te blokkeren en overbelaste punten van het netwerk tijdelijk te ontlasten. Het moet volgens providers ook mogelijk blijven om speciale diensten met aparte – dus niet geheel netneutrale – voorwaarden aan te bieden, als er maar sprake is van een gegarandeerde kwaliteit bij de diensten waar je wel voor betaalt.

Telecomplannen van Kroes: roaming moet weg in EU

Kroes meldt in haar plannen voor de telecommarkt ook dat er één Europese markt moet komen, waarbij roamingkosten nergens meer van toepassing zijn binnen de EU. Je betaalt dan dus niet extra voor je belminuten, sms’jes en (exorbitant) meer voor je dataverkeer. Vanaf 1 juli 2014 wordt het bovendien verboden om kosten te rekenen voor binnenkomende gesprekken.

Voor juni 2016 moeten telecomproviders er daarnaast voor zorgen dat zij in ieder EU-land geen extra kosten meer rekenen voor roamen, en als zij dat wel doen de mogelijkheid bieden om tijdelijk op een buitenlands netwerk over te stappen. Bedrijven wordt het wat dit betreft eveneens makkelijker gemaakt: iedere telco moet met zonder veel moeite een virtuele provider kunnen worden op buitenlandse netwerken, om zo daar zijn diensten aan te kunnen bieden.

Kroes verwacht ook dat er in de toekomst veel meer dataverkeer gaat plaatsvinden. Daarom wil ze dat er meer ruimte in de ether vrijkomt voor technologieën als wifi en 4g. Alle bovengenoemde plannen van Europees commissaris Neelie Kroes moeten nog wel door het Europees Parlement heen komen. Dit hoopt het parlement nog voor de Europese verkiezingen van mei 2014 te doen.

Bron: ANP & Tweakers

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel