Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9: ons voorlopige oordeel

Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9: ons voorlopige oordeel

Op het Mobile World Congress werden de Samsung Galaxy S6 (Edge) en HTC One M9 aangekondigd. Beide smartphones zijn voorzien van de beste specificaties en gaan daarom de concurrentie met elkaar aan. Maar welk toestel is het nou het beste?

Design en formaat

Galaxy S6 vs HTC One M9Samsung zet met de Galaxy S6 een grote stap wat design betreft, aangezien dit is het eerste toestel uit de Galaxy S-lijn met metalen behuizing is. Een flinke stap vooruit, want we waren wel een beetje uitgekeken op het plastic uiterlijk van voorgaande topmodellen, al hadden deze wel goede specs.

De Galaxy S6 is gemaakt van metaal en daarnaast voorzien van een laagje krasbestendig glas (Gorilla Glass 4) aan de voor- en achterzijde. Dit maakt het toestel niet alleen enorm mooi, maar ook erg stevig. Ook fijn zijn de dunne bezels, die zich rondom het 5,1 inch-scherm bevinden, en de afgeronde hoeken. Hierdoor ligt het toestel fijn in de hand, wat overigens ook komt door het feit dat de S6 dunner en lichter is dan zijn voorgangers.

Galaxy S6 vs HTC One M9Wanneer we kijken naar het design van de HTC One M9, valt op dat deze ons sterk doet aan dat van de One M8. Het nieuwe vlaggenschip is voorzien van hetzelfde unibody design van geborsteld aluminium, waardoor het erg stevig en duurzaam aanvoelt.

Wel vinden we aan de achterkant een vierkante cameralens en ook de iets scherpere randen van het toestel zijn nieuw. Maak je hier echter geen zorgen over, want de randen zijn niet zo scherp dat ze in je handen snijden. We zijn meer te spreken over de contouren van de M8, maar je hebt wel meer grip wanneer je de M9 vasthoudt. Gelukkig maar, want hierdoor glipt het toestel niet zo snel uit je hand.

Wat betreft de afmetingen en het gewicht heeft de Galaxy S6 een streepje voor. Deze smartphone is met 138 gram lichter dan de One M9 (157 gram) en ook een stuk dunner (6,8 tegenover 9,6 millimeter). Wel moeten we concluderen dat de One M9 iets prettiger in de hand ligt, wat komt door de rondere achterkant en het hogere gewicht.

Schermkwaliteit en accuduur

Wat ons betreft zijn zowel de Galaxy S6 als HTC One M9 voorzien van een perfect schermformaat: 5,1 en 5 inch. De toestellen ontlopen elkaar wat schermformaat nauwelijks, al zijn er een aantal verschillen. Het Galaxy S6-scherm is namelijk voorzien van een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels), waardoor het display enorm scherp oogt. Door de extreem hoge pixeldichtheid van 577 ppi zijn pixels onmogelijk te onderscheiden, al is dat ook bij het 1080p-scherm van de M9 het geval.

Galaxy S6 vs HTC One M9

Als we kijken naar de kijkhoeken, contrast en helderheid, moeten we concluderen dat de S6 beter scoort dan de M9. Zodra je het scherm aanzet, spatten de kleuren echt van het super-amoled-scherm af. Het is ongetwijfeld het mooiste smartphonedisplay dat we ooit hebben gezien.

Galaxy S6 vs HTC One M9

Het is daarom even terugschakelen wanneer we een blik werpen op het scherm van de M9. Het scherm ziet er goed uit, maar is minder indrukwekkend dan dat van de Galaxy S6. Dit komt voornamelijk door de lagere helderheid en contrast, en niet zozeer door de hoge resolutie. Wel is het aannemelijk dat de M9 door de lagere 1080p-resolutie een betere accuduur heeft dan de S6. Dit komt ook door de grotere batterij (2840 tegenover 2550 mAh).

Hardware en mogelijkheden

Galaxy S6 vs HTC One M9Zowel de Galaxy S6 als HTC One M9 zijn voorzien van de beste specificaties die er op het moment van schrijven beschikbaar zijn. De Galaxy S6 wordt aangedreven door een een octacore-processor met acht snelle rekenkernen, net als de HTC One M9. Verschil is wel dat laatstgenoemde is gebaseerd op een andere chip; de Snapdragon 810 van Qualcomm. Beide toestellen beschikken verder over 3GB van het snelle LPDDR4 werkgeheugen en hebben minimaal 32GB aan opslag.

Zet je beide toestellen in benchmarks tegenover elkaar, dan zullen ze elkaar van weinig ontlopen. Ook tijdens onze previewsessies merkten we weinig verschil. De smartphones haperen nooit en werken enorm soepel, wat ook komt door de vernieuwde Android-skins (meer daarover later). Ook belangrijk is dat beide chipsets een stuk zuiniger zijn, wat wel zo prettig is omdat je de accu’s niet kunt verwisselen.

Galaxy S6 vs HTC One M9Hoewel de toestellen op het gebied van hardware nauwelijks van elkaar afwijken, hebben ze wel enkele onderscheidende features. In het geval van de One M9 zijn dat de BoomSound-speakers aan de voorkant van het toestel en de IR-blaster aan de bovenkant. Met laatstgenoemde zijn televisies of settopboxen te bedienen.

Onderscheidend aan de Galaxy S6 zijn de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Eerstgenoemde is tijdens het sporten te gebruiken, maar ook wanneer je bijvoorbeeld binnenkomende oproepen wilt afwijzen met een ingesteld bericht. Ook uniek aan de S6 is Samsung Pay, al moeten we nog even wachten voordat dit betaalplatform naar de Benelux komt.

Met LTE (categorie 4 voor de M9 en categorie 6 voor de S6), nfc, bluetooth 4.1, wifi 802.11 a/b/g/n/ac en draadloze oplaadmogelijkheden zijn beide toestellen helemaal klaar voor de toekomst. Belangrijk is verder dat de HTC One M9 – in tegenstellingen tot de Galaxy S6 – beschikt over een micro-sd-sleuf. Wel is de S6 in andere varianten (32, 64 of 128GB) verkrijgbaar.

De camera’s

Galaxy S6 vs HTC One M9Als het gaat om de camera zetten zowel Samsung en HTC hoog in met hun vlaggenschepen. Hoewel we ze tijdens onze previewsessie nog niet uitgebreid hebben kunnen testen, zijn ze op papier flink verbeterd. De grootste verandering bij de One M9 is HTCs keuze om de ultrapixel-camera van de M8 naar de voorkant te verplaatsen. Hierdoor kunnen er scherpe selfies worden geschoten, ook als de belichting te wensen overlaat. Aan de achterkant is nu een 20 megapixel-camera met een dubbele flitser aanwezig, maar zonder optische beeldstabilisatie.

Noemenswaardig is de toevoeging van dynamic exposure. Dit is een algoritme dat ervoor zorgt dat de belichting, scherpte en het contrast worden aangepast voor het maken van de perfecte foto. We zijn daarnaast erg te spreken over de camera-app, omdat hij erg gemakkelijk in gebruik is en talloze opties biedt om je foto’s op te leuken en te verbeteren.

Galaxy S6 vs HTC One M9De Galaxy S6 is voorzien van 5 en 16 megapixel-camera's die foto’s schieten met een diafragma van f/1.9. Doordat dit diafragma groter is dan bij de HTC One M9 (f/2.2), krijgen foto’s meer scherptediepte. Het is echter erg simpel om een scherptediepte-effect te creëren, zowel met de Galaxy S6 als HTC One M9.

Ook de Galaxy S6 heeft een simpele, maar krachtige camera-app. Opvallend is hoe snel er wordt scherpgesteld, wat in onze ogen een groot pluspunt is. Verder is er optische beeldstabilisatie aanwezig, zodat je ook met trillende handen mooie video’s met de Galaxy S6 kunt schieten.

Dat de hoofdcamera van de Galaxy S6 een lagere maximale resolutie heeft, wil niet zeggen dat hij tekort schiet. Dankzij de slimme camera-opties is hij in onze ogen net zo krachtig als die van de M9. In onze reviews volgende maand zullen we uitgebreider bij de camera’s stilstaan.

Software: TouchWiz versus Sense

Galaxy S6 vs HTC One M9Zoals je zou verwachten draaien de Galaxy S6 en HTC uit de doos op Android 5.0 (Lollipop), maar toch zorgen de meegeleverde skins ervoor dat beide toestellen sterk van elkaar afwijken op het gebied van software. Samsung heeft flink aan TouchWiz gesleuteld, waardoor de skin een stuk lichter en simpeler is. Dit is vooral merkbaar bij de telefoon- en contacten-app, dankzij het gebruik van witruimte en minder opvallende interface-elementen.

De interface van de Galaxy S6 is naar onze mening nog steeds te kleurrijk, maar het aantal meegeleverde apps is gelukkig teruggeschroefd. Op het toestel zijn alleen de gebruikelijke Google-apps en Samsung-apps als S Voice en S Health geïnstalleerd, al kunnen gebruikers voor meer handige applicaties terecht in Samsungs eigen appwinkel. Ook staan er drie apps van Microsoft op de S6: Skype, OneDrive en OneNote.

Galaxy S6 vs HTC One M9Ook HTC heeft niet stilgezeten. Sense 7.0, de nieuwste versie van HTCs Android-schil, is een stuk slimmer dan zijn voorganger en volledig aanpasbaar met thema’s. Daarnaast toont BlinkFeed, het ingebouwde sociale startscherm, nu foto’s van locaties waar je bent geweest en restaurants in de buurt, gebaseerd op informatie van Yelp en Foursquare. Voorheen was BlinkFeed qua functionaliteit wat beperkt, en we zijn erg blij met de verbeteringen die HTC heeft doorgevoerd.

Ook leert de HTC One M9 door Sense 7.0 van je app-gebruik. Met een handige widget worden veelgebruikte apps getoond voor bijvoorbeeld thuis of onderweg. Ben je bijvoorbeeld thuis, dan worden er multimedia- en ontspanning-sapps voorgeschoteld. Zit je in de auto, dan heb je sneller toegang tot je navigatie- en agenda-app.

Ook het vermelden waard is One Gallery. Deze handige app fungeert als een galerij die foto’s vanuit allerlei bronnen (bijvoorbeeld Facebook, Dropbox en Flickr) verzamelt en onderbrengt in één plek. De HTC One M9 wint dus van de S6 op het gebied van software, wat tevens komt door het feit dat er weinig bloatware op het toestel staat.

Galaxy S6 vs HTC One M9: voorlopige conclusie

We hebben op het Mobile World Congress een goed beeld kunnen vormen van de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9. De smartphones maken vooral indruk met hun mooie design, prettige gebruikservaring en krachtige hardware. De S6 is een flinke en welkome stap vooruit in de Galaxy S-reeks, wat vooral komt door het metalen design, prachtige scherm en prima camera's. De One M9 doet op veel vlakken niet onder voor de Galaxy S6, maar heeft met Sense 7.0 wel een intuïtievere en slimmere interface. In het geheel vinden de Galaxy S6 echter net iets beter, omdat dit toestel vernieuwender en een stukje goedkoper is.

Prijzen en releasedata

De Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 worden over een aantal weken uitgebracht in Nederland. Eerstgenoemde ligt vanaf 10 april in de winkels voor een adviesprijs van 699 euro (32GB). De HTC One M9 release vindt sneller plaats (31 maart), maar het toestel is wel 50 euro duurder. Ook is de One M9 alleen beschikbaar met 32GB aan opslagruimte, terwijl je de Galaxy S6 in meerdere varianten (64 en 128GB) op de markt verschijnt. Dit maakt het toestel echter wel wat duurder: 799 en 899 euro.

Winkel Min SMS Data Toestel Maandprijs
Tele2 150 min 150 sms 500MB Gratis €38,- p/m Bekijken
Studentmobiel Onbep. min Onbep. sms 5GB Gratis €49,- p/m Bekijken
Typhone 150 min 150 sms 500MB Gratis €38,- p/m Bekijken
Belsimpel 150 min 150 sms 500MB €11 €37,- p/m Bekijken
Coolblue 300 min Onbep. sms 1GB Gratis €44,- p/m Bekijken
GSMwijzer Onbep. min Onbep. sms 5GB Gratis €49,- p/m Bekijken
Hi 100 min Onbep. sms 4GB €99 €50,- p/m Bekijken
KPN Onbep. min Onbep. sms 5GB €99 €54,- p/m Bekijken

De Galaxy S6 is vanaf 10 april 2015 in Nederland los beschikbaar. Je hebt daarbij de keuze uit 32GB, 64GB en 128GB opslagcapaciteit en verschillende kleuren. Wil je één van deze toestellen hebben zonder een abonnement? Je kunt bij de Samsung Shop nu al een pre-order plaatsen.

Winkel Min SMS Data Toestel Maandprijs
Coolblue 150 min 150 sms 500MB Gratis €37,- p/m Bekijken
Belsimpel 150 min 150 sms 500MB Gratis €39,- p/m Bekijken
Studentmobiel 300 min Onbep. sms 1GB €11 V€54,- p/m Bekijken
GSMwijzer 120 min Onbep. sms 1GB €23 €46,- p/m Bekijken
GSMwijzer 300 min Onbep. sms 1GB Gratis €49,- p/m Bekijken

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel