MWC 2018: deze nieuwe smartphones kun je verwachten

MWC 2018: deze nieuwe smartphones kun je verwachten

Het jaarlijkse Mobile World Congress barst bijna los. Met naar verwachting Samsung Galaxy S9, Sony Xperia XZ2 en nieuwe Nokia’s, om maar enkele belangrijke producten te noemen.

MWC 2018 vooruitblik

Fabrikanten grijpen het MWC in Barcelona aan om nieuwe telefoons te presenteren. Er lopen vijf dagen lang tienduizenden bezoekers van telecombedrijven, netwerkleveranciers en journalisten uit de hele wereld rond. Het is de ideale plek voor smartphonefabrikanten om hun nieuwste producten te laten zien. We lopen de belangrijkste aankondigingen langs.

Samsung

Samsung toont zijn nieuwste vlaggenschepen, de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus. Dit is zonder twijfel de belangrijkste aankondiging van het hele event. Komende zondag gebeurt dit al, nog voordat de beurs officieel start.

De Galaxy S9 en zijn grotere broer zien er ongeveer hetzelfde uit als de Galaxy S8. Een glazen behuizing en bijna randloos design dus. Bij de Galaxy S9 Plus verwachten we een dubbele camera op de achterkant. De camera van de Galaxy S9 zou een variabel diafragma krijgen. Beide toestellen worden uiteraard voorzien van de allernieuwste processoren. Ook is er sprake van een verbeterde irisscanner voor ontgrendeling van de telefoon.

Verder wordt de Samsung Galaxy Tab S4 verwacht. Dit is een Android-tablet met een 10,5-inch scherm en opvallend goede camera’s. Op de achterkant een dubbele camera met resoluties van 12 en 13 megapixel, en voorop een 16 megapixel-selfiecamera.

Sony

De Sony Xperia XZ1 kennen we nog van het vorige MWC. Hier zou een opvolger van in de maak zijn: de Sony Xperia XZ2. Dit toestel ziet er volgens de geruchtenmachine heel anders uit dan alle Sony’s die de afgelopen jaren zijn gepasseerd. Het hoekige design zou worden verlaten en Sony zou overstappen op afgeronde hoeken.

De XZ2 is een topmodel met een bloedsnelle Snapdragon 845-processor, 6GB RAM, dubbele camera op de achterkant en stereospeakers aan de voorkant. Het toestel zou verder een 5,7-inch scherm met dunnere randen krijgen.

Sony maakt ook ‘compacte’ versies van zijn vlaggenschepen, en dat is dit jaar niet anders. Verwacht dus de Sony XZ2 Compact, met een kleiner 5-inch scherm, dezelfde Snapdragon 845-processor, maar kleine randen rondom het scherm. Daarom valt het toestel toch ongeveer even groot uit als de XZ1 Compact van vorig jaar, terwijl het scherm groter is. De XZ2 zou tegen de 800 euro kosten, de XZ2 Compact zo’n 600 euro.

Nokia

Nokia doet weer van zich spreken. Volgens vele geruchten presenteert HMD Global, dat de Nokia-toestellen fabriceert, de Nokia 9. Ook de Nokia 7 Plus en de Nokia 1 zouden het licht zien tijdens de telecombeurs.

Over de Nokia 9 – wat gezien de nummering het nieuwe topmodel moet worden – wordt vermeld dat deze smartphone een 5,5-inch-oled-scherm krijgt. Het toestel is waterdicht, heeft dunne randen, en vier camera’s (twee voor en twee achter). Ook hier zit de supersnelle Snapdragon 845-processor onder de motorkap en er zou 4 of 6GB RAM worden ingebouwd, plus een irisscanner om het toestel met één blik te ontsluiten.

De Nokia 7 Plus krijgt een scherm dat bijna de hele voorkant vult, en een vingerafdrukscanner op de achterkant. Daar vinden we ook twee camera’s met resoluties van 12 en 13 megapixel. Hiermee kan tweemaal optische zoom worden bereikt, zodat je met deze dubbele camera’s kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies, zoals bij digitaal inzoomen. Op de voorkant wordt een 16 megapixel-camera voor kwalitatief uitmuntende selfies verwacht.

De Nokia 1 wordt een vrij simpel instapmodel. Deze telefoon loopt op Android Go. Dit is een versie van het besturingssysteem die is geoptimaliseerd voor toestellen met minder krachtige hardware. Verwacht wordt dat dit toestel voor minder dan honderd euro naar de winkels toe komt.

Huawei

Huawei bewaart zijn P20-serie voor een event op 27 maart in Parijs, maar komt tijdens het MWC met een drietal tablets. Die draaien allemaal op Android en zijn voorzien van vlotte specs. De Android-tablets vallen alledrie in de MediaPad M5-reeks en hebben verschillende schermformaten: 8 inch, 10 inch en nog een 10 inch Pro-model. De kleinste gaat zo’n 330 euro kosten, de middelste 380 of 420 euro en de Pro 520 euro.

De MediaPad Pro krijgt stevige hardware. Waarschijnlijk een Kirin 960-processor, 4GB RAM, 4G en 64GB opslaggeheugen. Dit model zou bovendien worden geleverd met een stylus, voor  schrijven en tekenen op het scherm. Alle nieuwe tablets zouden met Android 8.0 worden geleverd, met daaroverheen de EMUI-skin van Huawei, die veel gelijkenissen vertoont met Apples iOS.

Motorola

De G6-serie van Motorola lijkt op het MWC 2018 het licht te zien. Allemaal midrange phablets met flinke schermformaten. Te verwachten zijn de Moto G6, G6 Plus, en G6 Play. De smartphones brengen diverse verbeteringen, waaronder een voorkantvullend scherm, betere hardware, dubbele camera’s en een langere accuduur. De lage adviesprijs, die we gewend zijn van de Moto G-reeks, blijft wel gewoon intact.

De Moto G6 krijgt een Snapdragon 450-processor en de Moto G6 Plus een iets snellere Snapdragon 630. Het scherm van de G6 wordt 5,7-inch, dat van de G6 Plus een slagje groter: 5,9 inch. Dit zijn schermen met een full-hd-resolutie. De G6 Play moet het doen met 1440 bij 720 pixels.

Alle G6-varianten krijgen een vingerafdrukscanner. De camera’s, die bij de Motorola-telefoons iets uitsteken, krijgen ook een lichte update ten opzichte van de Motorola’s van vorig jaar. Tot slot de prijzen: Moto G6 kost zo’n 199 euro, de G6 Plus wordt zes of zeven tientjes duurder. De G6 Play valt het goedkoopst uit: ongeveer 150 euro.

Geschreven door Bart Vuijk

Journalist in Uitgeest met minimaal twee smartphones op zak. Riep ooit voor het eerst het woord ‘internet’ op een krantenredactie. Liefhebber van drummen, tomatensoep en alle soorten technologie.

Bekijk profiel