Nokia overname door Microsoft in april definitief

Nokia overname door Microsoft in april definitief

Microsoft neemt volgende maand in april de resterende, grote afdelingen van Nokia definitief over. Daarmee moet de overname, die in september werd bekendgemaakt, na maanden voltooid zijn. Aanvankelijk zou de overname in het eerste kwartaal al gebeurd moeten zijn, maar door de invloed van mededingingsautoriteiten is de overname uitgesteld.

Nokia Lumia 630Dat meldt Nokia op zijn officiële website. De Finse telefoonfabrikant is nog met enkele partijen in Azië in conflict over een belastinggeschil. Nokia moet de Indiase overheid namelijk nog enkele honderden miljoenen betalen. Dat enorme bedrag moest Nokia vóór 12 december 2013 overmaken.

Omdat dat niet is gebeurd, voerde de belastingdienst een claim in. Daardoor kunnen de onderdelen van Nokia tijdelijk niet verkocht of overgenomen worden. De werknemers kunnen om die reden dus ook niet overgeheveld worden. Zolang Nokia het belastingconflict niet oplost met India, worden alle bezittingen van de Indiase afdeling bevroren.

Nokia overname en de Windows Phone

Die bezittingen kan Microsoft dus nog niet overnemen. In september kondigde Microsoft de grootschalige overname aan van de Finse telefoonfabrikant. De telefoondivisie komt in het bezit van het Amerikaanse bedrijf. De laatste Nokia-telefoons draaien al op het besturingssysteem van Microsoft: Windows Phone. Laatst dook de Nokia 630 op waarop Windows Phone 8.1, de aankomende versie, werd getoond. De overname kostte in totaal 5,5 miljard euro.