De Samsung Galaxy S10 komt eraan: 5 zaken waar we niet omheen kunnen

De Samsung Galaxy S10 komt eraan: 5 zaken waar we niet omheen kunnen

De nieuwe Samsung Galaxy S10 belooft een groots en vernieuwend vlaggenschip te worden, en we hoeven niet lang meer te wachten op de aankondiging. Daarom zet Smartphone.nl op een rijtje wat we tot nu toe over de telefoon weten.

1. Galaxy S10: vier toestellen, van klein-maar-fijn tot een supereditie

Het is aannemelijk dat er vier varianten van het nieuwe Samsung-vlaggenschip komen. Naast de reguliere Galaxy S10 verschijnt ook weer een Galaxy S10 Plus, met een groter scherm en dubbele frontcamera. Interessanter is dat Samsung ook van plan zou zijn een kleiner en goedkoper model uit te brengen: de Galaxy S10E. Dit toestel heeft waarschijnlijk dezelfde hardware en hetzelfde design als zijn duurdere broers, maar een lager prijsje.

Ook wordt gesproken over een extra krachtig (maar ook veel duurder) jubileumtoestel: de Galaxy S10X. Dit toestel zou zich onderscheiden door de maar liefst zes camera's, forse 5000 mAh-accu en extra veel opslag en werkgeheugen. Omdat het nog maar de vraag is of dit toestel naar de Benelux komt, worden de ‘normale' Galaxy S10, S10 Plus en S10E hier het belangrijkst.

2. Samsung S10 heeft een hapje uit het scherm

Waar de Galaxy S9 aan de buitenkant vrijwel identiek was aan de Galaxy S8, lijkt Samsung met de S10 wel weer grote stappen te zetten op het gebied van design. Om het scherm nog voorkantvullender en de randen dunner te maken, wordt de ‘bezel' aan de bovenkant volledig geschrapt.

In plaats daarvan zit de frontcamera in een ‘cameragat'; een klein hapje dat uit het scherm wordt genomen. Op de afbeelding hieronder zie je hoe Samsung dit waarschijnlijk aanpakt.

Hierdoor wordt het scherm groter, maar blijft de behuizing relatief compact. Daarnaast verwachten we dat Samsung het design van de S10 verder verbetert, maar het is nog niet helemaal duidelijk op welke manier.

3. Drie camera's en dus extra fotomogelijkheden

De focus van de Samsung Galaxy S9, die in maart 2018 verscheen, lag voornamelijk op de camera en met de Galaxy S10 wordt deze verder verbeterd. Waarschijnlijk zijn er standaard niet één of twee, maar drie camera's op de achterkant aanwezig. Hierdoor kan er bijvoorbeeld meer licht worden opgevangen, maar de extra camerasensoren kunnen er ook zijn voor portretfoto's en het maken van extra brede plaatjes.

Helaas is er nog weinig bekend over de camera's van de Galaxy S10. Eén ding staat vast: Samsungs toestellen behoren doorgaans tot de top als het om smartphone-fotografie gaat, en dat zal bij de S10 niet anders zijn.

4. De Galaxy S10 heeft meer geheugen, meer opslag en meer batterij

Bij een nieuw vlaggenschip hoort nieuwe hardware en natuurlijk worden de Galaxy S10-toestellen uitgerust met een nieuwe processor van Samsung. Volgens de laatste geruchten krijgt de reguliere Galaxy S10 bovendien standaard 6GB aan werkgeheugen, en de S10 Plus zelfs 8GB. Daardoor draaien games nog vloeiender en kun je vooral meer apps in het geheugen houden, wat fijn is als je intensief multitaskt.

Daarnaast zouden de S10E, S1O en S10 Plus standaard 128GB opslag hebben; dubbel zoveel als hun voorgangers. Mogelijk worden de accu's ook een stukje groter: respectievelijk 3100, 3500 en 4000 mAh. Daarmee moeten de telefoons zonder problemen de dag doorkomen. Net als voorgaande Samsung-toestellen hebben de S10-telefoons ondersteuning voor snel en draadloos opladen. De vingerafdrukscanner zit in het scherm verwerkt, wat we kennen van de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro.

5. De grote vraag: wanneer komt de Galaxy S10 uit?

Samsung heeft zich nog niet officieel uitgelaten over de release data van zijn nieuwe toptoestellen, maar één ding weten we wel zeker: de presentatie vindt plaats op 20 februari 2019. De Zuid-Koreaanse fabrikant organiseert op die dag een Unpacked-evenement in San Francisco om de smartphones aan de wereld te tonen.

Wanneer komt de Galaxy S10 (naar Nederland) en wat is de verwachte prijs?

Vermoedelijk is de Galaxy S10 direct na de presentatie te pre-orderen. Vanaf 8 maart 2019 moeten de smartphones (ook in Nederland) in de winkels liggen, maar dit is nog niet bevestigd. Volgende maand komen we daar meer over te weten, want dan doet Samsung alle details – en ook de prijzen – uit de doeken. Wij houden je op de hoogte, volg ons daarom via Twitter.

Al eerder een nieuwe smartphone nodig? Check dan de beste smartphones van 2019 (volgens onze redactie) en bekijk welke smartphones we verder in 2019 verwachten.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel