Samsung Galaxy S8 vs iPhone 7: welk toestel is jouw geld waard?

Samsung Galaxy S8 vs iPhone 7: welk toestel is jouw geld waard?

Wie zoekt naar een nieuwe high-end smartphone kan nauwelijks om de Samsung Galaxy S8 en iPhone 7 heen. Maar welk van de twee verdient de voorkeur?

We vergelijken de Galaxy S8 vs iPhone 7

De afgelopen weken hebben we de nodige tijd doorgebracht met zowel de Samsung Galaxy S8 als de iPhone 7. Die eerste is sinds eind vorige maand beschikbaar, de nieuwe iPhone ligt al wat langer in de winkels. Beide telefoons vertonen enkele gelijkenissen, maar wijken op veel fronten flink van elkaar af. Dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op.

In deze Galaxy S8 vs iPhone 7-‘battle' zetten we de topmodellen lijnrecht tegenover elkaar en laten we zien welk toestel in welke situatie de voorkeur verdient.

Design en afwerking

We beginnen met iets behoorlijk subjectiefs en persoonlijks: het design. De één zweert bij het welbekende, afgeronde ontwerp van de iPhone, dat de laatste jaren nauwelijks is veranderd. De ander geeft juist de voorkeur aan het vlaggenschip van Samsung, dat qua design wel degelijk afwijkt van zijn voorganger. Voor beide toestellen geldt in ieder geval dat ze prachtig zijn afgewerkt, lekker in de hand liggen en bestand zijn tegen stof en water. Bij de iPhone 7 is dat een primeur; zijn voorgangers kon je na een plons in het water meestal weggooien.

galaxy s8 vs iphone 7

Beide modellen gebruiken een combinatie van glas en metaal. Vooral bij de Galaxy S8 is het voornamelijk glas wat je vasthoudt. Dat ziet er fraai uit, al is het toestel erg gevoelig voor krassen en vingervlekken. De iPhone 7 heeft een achterkant van aluminium, die op de lange termijn iets steviger zal zijn. Als we een keuze moeten maken wie deze categorie ‘wint', dan kiezen we toch voor de Galaxy S8. Ondanks zijn grotere scherm is de S8 nauwelijks groter dan de iPhone en het voorkantvullende scherm is écht indrukwekkend. De grote schermranden van de iPhone 7 steken daar schril bij af.

Winnaar: Samsung Galaxy S8

Schermkwaliteit

Op papier blaast de Samsung Galaxy S8 de iPhone 7 omver als het aankomt op schermkwaliteit. De smartphone is nagenoeg even groot, maar heeft een groter 5,8 inch-scherm, met een veel hogere resolutie. Dankzij de 2960 bij 1440 pixels is het nagenoeg onmogelijk om afzonderlijke beeldpunten met het blote oog te zien. Daarnaast is de schermtechnologie die de Galaxy S8 gebruikt stukken beter. Waar Apple al jaren lcd gebruikt, zweert Samsung bij super-amoled. En niet zonder reden: dit type scherm is contrastrijker, helderder en verbruikt minder energie.

galaxy s8 scherm

Dat betekent echter niet dat de iPhone 7 een slecht display heeft. Je ziet grote verschillen als je de telefoons naast elkaar legt, maar in het dagelijks gebruik voldoet het 4,7 inch-scherm van Apples toestel prima. De resolutie van 1334 bij 750 pixels is afdoende en de kleurweergave en kijkhoeken zijn uitstekend. Alleen voor virtual reality is de iPhone 7 ongeschikt: je hebt minimaal een 2K- of 4K-resolutie nodig voor een scherpe, waarheidsgetrouwe beeldweergave.

Winnaar: Samsung Galaxy S8

Hardware en camera

Wat betreft hardware is het bij de Galaxy S8 vs iPhone 7 appels met peren vergelijken. Voor de iPhone geldt dat het toestel op papier minder werkgeheugen heeft en minder GHz'en, maar omdat de software perfect op de hardware is afgestemd, merk je daar in de praktijk weinig van.

Beide toestellen zijn extreem soepel in het dagelijks gebruik. Ze spelen de laatste (en grafisch intensieve) games, laten je probleemloos meerdere apps naast elkaar draaien en ondersteunen de snelste standaarden voor 4G, bluetooth en wifi. De iPhone 7 heeft weliswaar een kleinere accu, maar ook een scherm en onderdelen die minder energie slurpen. Net als de Galaxy S8 houdt de smartphone het met gemak een dag uit zonder tussentijds opladen. De S8 scoort wat ons betreft met punten dankzij de aanwezigheid van een oude, vertrouwde koptelefoonpoort.

iphone 7 vs galaxy s8

Kijken we naar de camera's, dan valt op dat zowel Samsung als Apple flink hebben gesleuteld. Zo hebben de frontcamera's een upgrade gekregen. Met de S8 schiet je nu selfies met maximaal 8 megapixel, terwijl de iPhone 7 het met 7 megapixel doet. De Galaxy S8 heeft het voordeel van autofocus en een groter diafragma, waardoor plaatjes er net wat scherper en beter belicht uitzien. De camera's aan de achterzijde (12 megapixel) zijn nagenoeg identiek, met nuttige features als optische beeldstabilisatie, hdr en 4K-filmen. Aan beide camera's kun je je eigenlijk geen buil vallen.

Winnaar: Gelijkspel

Software: Android of iOS

Ook dit is een smaakkwestie. Maak je al jaren gebruik van iOS en heb je op dat platform veel apps aangeschaft, dan stap je waarschijnlijk niet snel over op Android. En andersom. De afgelopen jaren zijn de besturingssystemen langzaam maar zeker naar elkaar toe gegroeid. Zo vind je vrijwel alle populaire apps op zowel Android als iOS, net als ingebouwde functies om bijvoorbeeld een wifi-hotspot te maken en meldingen te beheren.

Samsung heeft de Galaxy S8 zelfs gelanceerd met een Siri-concurrent in de vorm van Bixby, al laat de functionaliteit van die spraakassistent vooralsnog te wensen over. Dan gebruiken we toch nog liever Siri om bepaalde elementen van het systeem met onze stem te bedienen. De S8 heeft zelfs een fysieke knop voor Bixby, die je helaas niet voor andere zaken kunt gebruiken.

iphone 7 scherm

Al met al een gelijkspel, al zijn er tegenwoordig handige apps als Move to iOS en sites als Overstappen op Android die je helpen met een eventuele overstap naar een ander platform. Ook clouddiensten als Google Drive/Foto's maken het gemakkelijker om tussen de systemen te switchen en belangrijke data over te zetten.

Winnaar: Gelijkspel

Prijzen en verkrijgbaarheid

De Samsung Galaxy S8 en iPhone 7 zijn alles behalve goedkoop. Eerstgenoemde heeft een adviesprijs van 799 euro, terwijl je voor de grotere Plus-variant 100 euro meer betaalt. Voor de iPhone 7 moet je minimaal 769 euro neertellen. Je krijgt dan het 32GB-model, terwijl de Galaxy S8 standaard met 64GB aan (uitbreidbare) opslag wordt geleverd. Heb je meer opslagruimte nodig, dan is de smartphone van Samsung wat ons betreft de voordeligere keuze.

Voor welk toestel je ook gaat, beide smartphones zijn goed leverbaar. Check de actuele Galaxy S8 aanbiedingen en de beste deals voor een iPhone 7 abonnement om te zien waar je het goedkoopst uit bent. Houd wel rekening met de nieuwe regels bij het afsluiten van een abonnement met ‘gratis' smartphone. Bij toestellen met deze waarde kun je op een BKR-registratie rekenen.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel