Smartphones in februari: dit gebeurt er deze maand

Smartphones in februari: dit gebeurt er deze maand

Het wordt een drukke maand op smartphonegebied. Deze maand vindt namelijk het Mobile World Congress plaats, waar verschillende fabrikanten nieuwe smartphones gaan presenteren. Echter staat ook Android Wear 2.0 op het programma. 

1. MWC 2017: Sony, Huawei, LG en anderen presenteren nieuwe producten

De grootste gebeurtenis van deze maand gebeurt eigenlijk pas aan het einde van de maand. Op 27 februari begint het grootste evenement van het jaar op het gebied van mobiele technologie, het Mobile World Congress in Barcelona. Bijna alle grote fabrikanten gebruiken dit evenement om nieuwe toestellen aan te kondigen.

smartphones in februari

Van verschillende bedrijven is inmiddels al bevestigd dat zij één of meerdere nieuwe smartphones gaan aankondigen. Zo zullen Huawei en LG op dezelfde dag de Huawei P10 en LG G6 presenteren. Concurrent Sony heeft tijdens het evenement maar liefst vijf toestellen in petto voor ons. Ook Lenovo, Alcatel en BlackBerry hebben nieuwe producten om aan het grote publiek te tonen.

Samsung houdt ook een productpresentatie tijdens het Mobile World Congress. Tijdens voorgaande jaren greep de Koreaanse firma de beurs aan om zijn nieuwe vlaggenschip in de Galaxy S-serie aan te kondigen. Dit jaar wordt de Galaxy S8 pas in maart of april onthuld. Het product dat Samsung op MWC gaat tonen is dan ook geen smartphone, maar waarschijnlijk een nieuwe tablet in de Galaxy Tab-serie.

2. Samsung introduceert Galaxy A-serie voor 2017

De Galaxy A-serie van Samsung is de midrange-reeks van het Koreaanse bedrijf en biedt smartphones met een metalen behuizing voor een aantrekkelijke prijs. De Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) zijn dan ook voorzien van een luxe uiterlijk met onder de motorkap flink wat rekenkracht. Deze smartphones zijn vanaf begin februari beschikbaar in Nederland, voor een adviesprijs van 329 en 429 euro respectievelijk.

smartphones in februari

De Galaxy A-serie voor 2017 heeft veel weg van de Galaxy S7, wat het een aantrekkelijke alternatief maakt voor Samsungs relatief dure vlaggenschip. Bovendien zijn de middenklassers dit jaar ook waterdicht, waardoor ze nóg meer weg hebben van hun duurdere broer. Beide toestellen hebben amoled-schermen, goede camera's en krachtige hardware.

3. Android Wear 2.0 komt eindelijk uit

Het heeft even geduurd, maar het lijkt er nu dan eindelijk op dat Google versie 2.0 van Android Wear uit gaat brengen. Begin vorig jaar werd de nieuwe Android-versie voor smartwatches al aangekondigd, maar liep meerdere keren vertraging op door technische problemen. Nadat Google verschillende bètaversies uitgebracht heeft lijkt het er nu dan echt op dat de software bijna klaar is om uitgebracht te worden.

Volgens verschillende bronnen wordt Wear 2.0 op 9 februari officieel uitgebracht. Op die dag kondigt LG ook de Watch Style en Watch Sport aan, de eerste smartwatches die direct met het nieuwe besturingssysteem geleverd worden.

smartphones in februari

De grootste veranderingen in Wear 2.0 hangen samen met het zelfstandig functioneren van smartwatches. De meeste Android Wear-apparaten die nu op de markt zijn hebben een smartphone in de buurt nodig, maar daar moet met de nieuwe versie van Android Wear verandering in komen. Smartwatches die op Android Wear 2.0 lopen hebben apps aan boord die geschreven zijn om zelfstandig te functioneren. Straks kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen met alleen je smartwatch zonder dat je smartphone erbij hoeft te zijn.

4. Tweede iOS 10.3-bèta wordt uitgebracht

Terwijl andere fabrikanten aan allerlei nieuwe toestellen werken bouwt Apple gestaag verder aan zijn mobiele besturingssysteem. Inmiddels is de eerste testversie van iOS 10.3 uitgebracht, waardoor we al een aardig beeld hebben van wat Apples nieuwe software inhoudt. Later deze maand brengt het Amerikaanse bedrijf waarschijnlijk meer testversies uit van iOS 10.3.

smartphones in februari

De vernieuwingen in deze versie van iOS variëren behoorlijk. Zo is er een nieuwe zoekfunctie ingebouwd voor AirPods-eigenaren, Find My AirPods. Hiermee kun je de draadloze oordopjes makkelijk terugvinden als je ze kwijt bent. Daarnaast is de Weer-app nu compatibel met Force Touch en is de gespreksweergave in de Mail-app overzichtelijker gemaakt.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel