5 dingen die je moet weten over de nieuwe HTC 10

5 dingen die je moet weten over de nieuwe HTC 10

HTC presenteerde vanmiddag een nieuw vlaggenschip: de HTC 10. De smartphone is de opvolger van de HTC One M9. HTC heeft het toestel van een aantal belangrijke upgrades voorzien.

De HTC 10 is uitgerust met een Snapdragon 820-chipset en 4GB aan werkgeheugen. Het 5,2 inch-toestel beschikt verder over 32GB aan opslagruimte, een 12 ultrapixel-camera en een 3000 mAh-accucapaciteit. Maar dat is niet alles.

htc 10

1. QHD-scherm

Het ontwerp van de HTC 10 wijkt net iets af van zijn voorganger. Zo heeft het een 5,2 inch-QHD-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Bij de vorige vlaggenschepen koos de fabrikant nog voor een full-hd-scherm, om de accuduur te besparen. De 3000 mAh-accu, in combinatie met het energiezuinige Android 6.0, zou dit verschil echter op moeten vangen. De HTC 10 is verder volledig van metaal en aan de voorkant voorzien van een homeknop, met geïntegreerde vingerafdrukscanner.

2. Versimpelde software

De HTC 10 draait uit de doos op Android 6.0 (Marshmallow) met de energiebesparende functie Doze en Google Now on Tap. HTC heeft daar zijn eigen Sense-schil overheen gelegd. Sense 8.0 is flink verbeterd en bevat onder meer ondersteuning voor AirPlay van Apple. De fabrikant heeft ook het design van de schil veranderd. Deze oogt een stuk rustiger en meer in balans. Dit komt onder meer doordat HTC heeft besloten minder bloatware en voorgeïnstalleerde apps toe te voegen. Zo is de Camera-app de enige app die HTC zelf meelevert. Alle andere HTC-applicaties zijn vervangen door die van Google, wat de gebruikerservaring dichter bij die van een Nexus-telefoon brengt.

3. Ultrapixel-camera

De HTC One M9 werd geïntroduceerd met een fors verbeterde 20 megapixel-camera. Bij de HTC 10 heeft de fabrikant gekozen voor een 12 ultrapixel-camera. Deze nieuwe techniek moet er onder meer voor zorgen dat je mooiere foto’s maakt in het donker, waarbij de beeldstabilisatie verbeterd is. Verder is ook mogelijk om 4K-video’s te schieten en is de autofocus sneller. Met de selfiecamera schiet je 5 megapixel-foto’s.

htc 10

4. AirPlay-ondersteuning

Als gezegd heeft de HTC 10 AirPlay-ondersteuning. Het is de eerste Android-smartphone die van deze ondersteuning is voorzien. Zo kun je onder meer een video naar je Apple TV sturen. De functie schakel je in door met drie vingers tegelijk naar boven te swipen. De smartphone start vervolgens HTC Connect op, waarna je video’s, muziek en meer kunt streamen.

5. HTC 10 release en prijs in de Benelux

De HTC 10 vanaf begin mei in de Benelux verkrijgbaar voor 749 euro. Het toestel komt dan in de kleuren Carbon Grey, Glacier Silver en Topaz Gold. Het is ook mogelijk om een HTC 10 abonnement af te sluiten bij diverse providers in Nederland.

Snel checken: alles over de HTC 10

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel