WhatsApp desktop-app eindelijk beschikbaar: zo werkt het

WhatsApp desktop-app eindelijk beschikbaar: zo werkt het

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een officiële desktop-app beschikbaar voor WhatsApp. Wij leggen uit hoe je deze applicatie werkend krijgt op je desktop.

WhatsApp desktop-app gebruiken

WhatsApp is al een tijdje te gebruiken op je desktop via WhatsApp Web. De functionaliteit via de webversie is echter verre van ideaal. Zo moet je browser continu openstaan, regelmatig een QR-code inscannen en valt de verbinding tussen je smartphone en WhatsApp Web regelmatig weg. De officiële WhatsApp desktop-app moet deze problemen tot de verleden tijd laten behoren. Via deze link download je de app gratis voor OS X 10.9 of hoger en Windows 8 of hoger.

whatsapp desktop-appWanneer je de applicatie geïnstalleerd hebt, log je in door met de mobiele app eenmalig een QR-code in te scannen.

Om de WhatsApp desktop-app te koppelen heb je eenmalig je smartphone nodig. Open de WhatsApp-app, ga naar de instellingen en kies vervolgens voor WhatsApp Web. Hier kun je de QR-code met je smartphonecamera inscannen die op je desktop staat. Omdat WhatsApp je smartphone gebruikt om te chatten, moet deze altijd in verbinding staan met het internet om de desktop-app te kunnen gebruiken.

Qua uiterlijk heeft de WhatsApp desktopversie veel weg van de officiële webversie. Wel nieuw is de mogelijkheid om de zijbalk uit te schakelen, notificaties te ontvangen van berichten en de optie om toetsenbordcombinaties te gebruiken voor specifieke acties. Ook heb je, net als in de mobiele versie, de mogelijkheid om je profiel en status aan te passen of een nieuw groepsgesprek aan te maken.

Meer over WhatsApp

De WhatsApp desktop-app zat er al een tijdje aan te komen. Eerder doken er al aanwijzingen op over een volwaardige versie voor op de pc. WhatsApp-CEO Jan Koum stelde destijds echter dat een desktop-app er ‘waarschijnlijk niet zou komen'.

De desktop-app past in de lijn van vernieuwing die WhatsApp snel doortrekt.  Zo werd onlangs end-to-end-encryptie ingevoerd om de privacy van je chats aanzienlijk te verbeteren, en kun je geschreven tekst nu bewerken door het vetgedrukt of cursief te maken.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel