Jeugd ruilt WhatsApp in voor Snapchat

Jeugd ruilt WhatsApp in voor Snapchat

WhatsApp is altijd nog een veelgebruikte app onder jongeren, maar verliest snel aan populariteit. De berichtendienst verloor de afgelopen zes maanden flink wat marktaandeel onder tieners. Snapchat weet hiervan te profiteren.

Dit artikel is geschreven door Anton Mous.

WhatsApp populariteit daalt onder tieners

WhatsApp populariteitDat blijkt uit de laatste cijfers van het Dutch Apps Market rapport van Telecompaper. WhatsApp is nog altijd de populairste applicatie onder alle Nederlandse smartphonegebruikers. Naar schatting is de berichtendienst op 9,7 miljoen smartphones geïnstalleerd, omgerekend een marktpenetratie van 88 procent. Een jaar geleden lag dit aandeel nog op 82 procent. Wereldwijd gebruiken 800 miljoen leden maandelijks WhatsApp.

Als jongeren gevraagd wordt naar het gebruik van WhatsApp, dan is een neerwaartse trend zichtbaar. In de vorige peiling, die een jaar geleden plaatsvond, gaf 95 procent van de ondervraagde tieners aan WhatsApp te gebruiken. Dat aandeel is inmiddels met zeven procentpunt gezakt naar 88 procent.

Snapchat meer gebruikt

Waar gaan al tieners die voorheen WhatsApp gebruikten heen? Volgens Telecompaper is het antwoord op deze vraag Snapchat. Deze alternatieve chat-app wint sterk aan populariteit onder Nederlandse smartphone-gebruikers, en in het bijzonder onder jongeren.

In maart telde Snapchat 1,7 miljoen abonnees in Nederland. Volgens berekeningen van Telecompaper verdrievoudigde het aantal Snapchat-gebruikers in ons land het afgelopen jaar. Bijna 16 procent van alle smartphonegebruikers zegt deze applicatie geïnstalleerd te hebben op zijn smartphone. Onder tieners is dat aandeel bijna vier zo groot, namelijk 61 procent.

Zo telefoneer je met WhatsApp

Begin april lanceerde WhatsApp een nieuwe toepassing: de belfunctie. Via wifi, 3G- of 4G-verbinding kun je naar een van je WhatsApp-contacten bellen zonder dat dit ten koste gaat van je belminuten. Handig als je een kleine belbundel hebt of het aantal belminuten bijna op is. Op het moment van lancering was deze functie alleen beschikbaar voor Android-gebruikers, maar enkele weken later volgde ook iOS.

→ Lees ook ons tipartikel WhatsApp bellen: zo stel je het in en telefoneer je gratis.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel