4g-smartphones: de beste 5 toestellen voor 4g-internet

4g-smartphones: de beste 5 toestellen voor 4g-internet

De 4g-netwerken van Nederlandse providers worden steeds groter. Tegelijkertijd komen er steeds meer 4g-smartphones op de markt. Welke moet je nu hebben?

Smartphone.nl schreef al eerder over 4g-internet, bijvoorbeeld in het artikel alles wat je moet weten over 4g. Daarbij gaven we je echter geen duidelijk overzicht van alle toestellen die momenteel geschikt zijn voor de 4g-netwerken van bijvoorbeeld KPN en Vodafone. In dit overzicht doen we dat wel, en geven we je een overzicht van de 5 beste 4g-smartphones die momenteel op de markt zijn, enigszins in willekeurige volgorde.

Als je wilt zien welke toestellen alle providers met een live 4g-netwerk nog meer te bieden hebben, verwijzen we je graag door naar deze KPN-pagina, Vodafone-pagina en op deze Hi-pagina vind je ook verschillende toestellen met 4g-ondersteuning. Het 4g-netwerk van T-Mobile en Tele2 is nog niet live.

1. Sony Xperia Z1

xperia z1De Sony Xperia Z1 is een bakbeest, in de figuurlijke én letterlijke zin van het woord. De Snapdragon 800 met quadcore-processor van 2.4GHz die hij huisvest maakt hem enorm rap, dankzij de 2GB aan werkgeheugen kun je zoveel tegelijk doen als je zelf wilt en door de stof- en waterdichte behuizing kun je dat ook nog eens doen als je lekker in bad zit, mocht je daar behoefte aan hebben.

Op de website van Vodafone staat hij nog niet tussen het rijtje met 4g-smartphones, maar het lijkt ons sterk dat je wel bij KPN en Hi op het 4g-netwerk kan met dit toestel en bij Vodafone niet. De website moet hoogstwaarschijnlijk nog even worden bijgewerkt. Lees de Xperia Z1-review van AndroidPlanet voor meer informatie over het toestel.

2. Samsung Galaxy S4

galaxy s4De Galaxy S4 is het huidige topmodel van Samsung en de snelst verkopende smartphone tot nu toe. Verdiend, in onze ogen, want het is nog steeds een van de beste high-end smartphone van dit moment. De Galaxy S4 draait op Android 4.2 (binnenkort Android 4.3) en heeft daar zijn eigen TouchWiz skin overheen gelegd.

Hi, KPN en Vodafone leveren de Samsung Galaxy S4 met 4g-ondersteuning, en met dit toestel haal je daarom een snelle telefoon op zichzelf in huis en zeker in combinatie met het rappe 4g-netwerk. Lees de Galaxy S4-review van AndroidPlanet voor meer informatie over het toestel.

3. HTC One

oneDe One is een ander stokpaard op Android-gebied. Het toestel blinkt uit met zijn design, bouwkwaliteit en scherm. De One is namelijk van één blok aluminium gemaakt en heeft hierdoor een strakke en stevige look. Inmiddels draait deze smartphone ook op Android 4.2, en een update naar Android 4.3 is aantstanade.

Hi, KPN en Vodafone kunnen je een HTC One leveren en bieden 4g-ondersteuning voor het toestel. Je haalt met de HTC One dus een prachtig telefoon in huis die helemaal klaar is voor de toekomst van mobiel internet. Lees de HTC One-review van AndroidPlanet voor meer informatie over het toestel.

4. Nokia Lumia 1020

lumia 1020De Nokia Lumia 1020 is vooral bijzonder vanwege zijn 41-megapixel-camera. Hij is daarnaast draadloos op te laden met een speciale cover.

De Lumia 1020 huisvest naast zijn 41-megapixel-camera met led- en xenon-flitser best fijne specificaties, zoals een dualcore-processor van 1.5GHz. Het is daarom de beste keuze op Windows Phone 8-gebied als je graag van dit mobiele platform en 4g gebruikmaakt.

Nokia's nieuwste Lumia-vlaggenschip staat wederom op de website van Hi en KPN bij de 4g-smartphones vermeld, maar via andere webshops is het toestel ook gewoon bij Vodafone te gebruiken in combinatie met een 4g-abonnenemt.

5. BlackBerry Q10

q10Een toestel dat draait op BlackBerry OS 10 kan natuurlijk niet ontbreken in een top 5 die de beste 4g-smartphones op een rijtje wil zetten. De Q10 is op BlackBerry-gebied momenteel de beste keuze. Het toestel bevat namelijk een fijn fysiek toetsenbord, zoals je dat gewend bent van BlackBerry en BlackBerry 10 heeft het besturingssysteem van het bedrijf aanzienlijk verbeterd.

Alle drie de eerdergenoemde providers, Hi, KPN en Vodafone, kunnen je 4g-internet bieden als je met deze toestellen werkt. Je kunt er ook voor kiezen om voor de BlackBerry Z10 te gaan. Dit is een high-end BlackBerry die geen fysiek toetsenbord biedt, maar vergelijkbare specificaties. BlackBerry heeft onlangs bovendien de Z30 aangekondigd, een nog indrukwekkender model.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel