De populairste Android-skins op een rij

De populairste Android-skins op een rij

Android is een divers mobiel platform. Vrijwel iedere fabrikant gooit zijn eigen schil over Android heen, die functies en uiterlijkheden aanpassen. Smartphone.nl geeft een overzicht van de populairste Android-skins.

nexusDe volledig pure versie van Android, ‘zoals Google het bedoeld heeft', is eerder uitzondering dan regel als je een Android-smartphone koopt. Fabrikanten als HTC en Samsung passen bijvoorbeeld rigoureuze veranderingen toe, op het gebied van functionaliteit én uiterlijk.

Voor de volledige pure Android-ervaring, ook wel stock genoemd, kun je eigenlijk alleen terecht bij de Google Nexus-toestellen en de Google Play-edities van populaire toestellen als de HTC One en Samsung Galaxy S4. Die Google Play-edities zijn echter niet beschikbaar in Nederland.

Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, kun je overigens met vrijwel ieder toestel stock Android draaien. Hiervoor moet je een zogeheten custom rom installeren: dit is een aangepaste versie van het besturingssysteem op je telefoon. Maar, het installeren van custom roms vergt wel enige (technische) kennis van zaken!

1. Samsung TouchWiz

screen1-168x300TouchWiz kenmerkt zich door het gebruik van grote en kleurrijke iconen, grote widgets met veel informatie en enorm veel toegevoegde features. Een van die vele features is bijvoorbeeld Air Gestures en Air View.

Met Air Gestures kun je je smartphone met simpele handbewegingen besturen, zonder het scherm aan te raken. Bij Air View toont TouchWiz je al een klein beetje informatie als je met je vinger boven een bepaald element van de interface hangt.

Andere handige features zijn Smart Scroll, waarmee je met je ogen kunt scrollen, en Multi-Window, een optie die je scherm in tweeën verdeeld om beter te kunnen multitasken. TouchWiz voegt eveneens enkele apps toe.

Stock Android is dus bijna niet meer terug te herkennen in TouchWiz. Of je die erg kleurrijke interface mooi vindt en vele functies fijn is natuurlijk een kwestie van smaak.

2. Sony Xperia UI

xperia uiDe Sony Xperia UI houdt zich aan de zogeheten Holo-regels van Google. Dit zijn de voorschriften die Google heeft opgesteld voor het design en de functionaliteit van interfaces, zodat ze goed passen in Googles beeld van Android. De Xperia UI benadert de stock Android-ervaring daarom bijna.

Sony gebruikt veel blauwe en grijze kleuren in zijn interface, maar geeft de gebruiker ook de mogelijkheid om de skin naar eigen wens aan te passen, onder andere middels andere thema's en een rijk aanbod aan Sony-widgets. De rest van Sony's Android-skin oogt eigenlijk vrij simplistisch en zakelijk.

De Xperia UI heeft wat ons betreft het mooiste lockscreen van alle Android-skins. Het lockscreen laat je snel naar je camera of muziekspeler gaan, en andere snelkoppelingen zien er bloedmooi uit op dat eerste scherm dat je ziet als je je scherm inschakelt.

Sony voegt net als Samsung een flinke rits apps toen aan stock Android, zoals Album en Films, maar deze werken allemaal vrij lekker. De speciale muziek-app Walkman is zelfs prachtig te noemen.

3. Huawei Emotion UI

huaweiHuawei's Emotion UI doet eigenlijk een beetje aan Apple iOS denken. De interface ziet er bijvoorbeeld plat uit en heeft geen zogeheten ‘app drawer', het menu waarin je een lijst ziet met al je apps en widgets.

Het Chinese Huawei gaat met zijn Android-skin voor een zo gebruiksvriendelijk mogelijke interface. Je kunt met een Huawei-telefoon niet echt voor een minimalistische indeling gaan op je homescreens. Al je apps moeten immers ergens een plaatsje krijgen, aangezien ze niet in een app drawer zijn te verstoppen.

De thema's in de Emotion UI veranderen veel aan de look van je toestel. Niet alleen de achtergronden en kleurtjes worden dan namelijk veranderd: ook de icoontjes zien er totaal anders uit.

Van alle skins die we in deze lijst behandelen zijn de ingrepen van Huawei het meest indringend. Wees je hiervan dus bewust bij het aanschaffen van een toestel van deze fabrikant.

4. HTC Sense

htc senseSense kenmerkt zich door de speelsheid, in de widgets tot in het instellingenmenu. HTC-gebruikers vinden Sense doorgaans een fijne toevoeging aan de Android-ervaring. Het uiterlijk van deze lik verf over Android is zowel zakelijk in te stellen als wat drukker.

Met de 5.0-versie van Sense werd de BlinkFeed geïntroduceerd. Dit is het sociale startscherm dat  door zijn grote gekleurde en interactieve blokken iets van WIndows 8 wegheeft. Berichten van Facebook, nieuws, je ziet het allemaal in je BlinkFeed.

Sense 5.0 heeft daarnaast wel voor een wat minimalistischere interface gezorgd. Zo zijn er in de standaardversie van Sense minder homescreens dan je gewend bent, en sommige widgets hebben een rustig ogend herontwerp gekregen.

Sense is door deze veranderingen zeker zakelijker geworden, maar heeft zijn speelse karakter van vroeger nog allerminst verloochend. Dit maakt het wat Smartphone.nl betreft een van de beste Android-skins van dit moment.

5. LG Optimus UI

lg uiDe LG Optimus UI lijkt veel op Samsungs TouchWiz, maar is zelfs nog kleurrijker dan dat. Beide bedrijven komen dan ook uit Zuid-Korea, waar dit soort drukke ervaringen erg gewaardeerd worden. LG maakt wel minder gebruik van grote iconen, waardoor alles wat meer in verhouding lijkt te zijn.

LG's Android-skin heeft onder andere een balk met apps in het notificatiecentrum die transparant kunnen worden weergegeven en over het hele scherm kunnen worden verplaatst. Dit zou de productiviteit van de gebruiker ten goede komen.

Een ander interessant pluspunt van de Optimus UI is het aan kunnen passen van thema's. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de icoontjes van thema X, de kleuren van thema Y en de indeling van thema Z kiezen.

LG biedt ook een verscheidenheid aan handige apps en widgets die je aan je homescreen of lockscreen kunt toevoegen. Een compleet pakket dus.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel