Smartphone updaten: zo werk je een iPhone of Android-toestel bij

Smartphone updaten: zo werk je een iPhone of Android-toestel bij

Het is enorm belangrijk om je smartphone up-to-date te houden en zo snel mogelijk bij te werken naar de nieuwste software. Maar hoe werkt je smartphone updaten nou precies? We leggen het uit voor zowel de iPhone als Android-telefoons.

Waarom je smartphone updaten belangrijk is

Fabrikanten brengen regelmatig software-updates uit voor hun smartphones, en als gebruiker is het essentieel om die te downloaden en installeren. Updates introduceren namelijk niet alleen nieuwe features – die je mis zou lopen als je je telefoon niet bijwerkt – maar dichten ook beveiligingslekken.

Er worden regelmatig ‘lekken' in iOS en Android ontdekt en fabrikanten als Apple, Samsung en Nokia moeten deze met software-updates dichten. Met de meest recente iOS- en Android-versie ben je dus ook beschermd tegen kwetsbaarheden.

Hoe vaak je smartphone wordt geüpdatet, hangt af van de fabrikant. Apple staat erom bekend zijn iPhones jarenlang bij te werken; de iPhone 5S uit 2013 werd vorig jaar nog van iOS 12 voorzien. Bij Android-toestellen is dit helaas een compleet ander verhaal. Door de fragmentatie van Android en de eigen software van alle fabrikanten verschilt het enorm hoe vaak en hoe lang je updates krijgt.

Fabrikanten als Google, Samsung en Nokia zijn bijvoorbeeld netjes als het gaat om updates, en ondersteunen hun toestellen minstens twee jaar lang. Maar er zijn ook fabrikanten, zoals Huawei, HTC en LG, die een wat minder duidelijk updatebeleid hebben. Daardoor weet je niet zo goed (tot) wanneer je telefoon nieuwe software krijgt.

Je iPhone updaten

smartphone updaten

Het updaten van je smartphone is gelukkig niet zo moeilijk. In de stappen hieronder bespreken we eerst hoe je je iPhone (of iPad) bijwerkt naar de nieuwste versie.

  1. Open op je iPhone de Instellingen-app;
  2. Druk op ‘Algemeen' en kies daarna bovenaan voor ‘Software-update';
  3. Vervolgens wordt het updatescherm geopend en zie je of er een iOS-update voor je klaarstaat. Deze kun je dan meteen downloaden en installeren.

Een handige tip: op Apple-apparaten is het mogelijk om automatisch iOS-updates te installeren. Het is raadzaam deze optie in te schakelen. Heb je dit liever niet, dan is het slim om regelmatig handmatig op updates te controleren.

Je Android-telefoon updaten

Op Android-telefoons verschilt het nogal waar je het precieze menu vindt om op updates te checken. Over het algemeen kun je terecht in de Instellingen-app, waar je vaak onderaan bij ‘Systeem' een optie ziet staan om te zoeken naar software-updates.

Daarnaast is het zo dat je automatisch een notificatie krijgt als een update voor je klaarstaat, zodat je er altijd aan wordt herinnerd. Ontvang je zo'n melding, dan is het slim om de update zo snel mogelijk te installeren.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel