Straling van je telefoon: 4 tips om het te beperken

Straling van je telefoon: 4 tips om het te beperken

Nu er steeds vaker over de komst van het Nederlandse 5G-netwerk gesproken wordt, is ook het thema straling weer helemaal op de radar verschenen. Maar hoe schadelijk is het, en wat kun je ertegen doen?

Straling telefoon beperken: 4 tips

Iedere smartphone, of je nu een Android of iPhone hebt, zendt straling uit. Het gaat hier om elektromagnetische straling, niet te verwarren met ionische straling dat bijvoorbeeld van radioactief materiaal afkomt. Over de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid heerst een hoop onduidelijkheid. Zo heeft een grootschalig Amerikaans onderzoek gekeken naar de gevolgen van elektromagnetische straling op de hersenen van knaagdieren.

Straling telefoon uitleg

Hun conclusie is allerminst geruststellend: langdurige blootstelling zou zelfs kanker kunnen veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie is wat minder drastisch in haar advies, maar zegt wel dat het “niet uitgesloten kan worden” dat elektromagnetische straling gezondheidseffecten kan hebben. Het is dan ook een onderwerp waar vele slimme koppen hun hoofd over hebben gebroken. De ene studie zegt dat we ons ontzettende zorgen moeten maken, terwijl het andere paper wat meer tot kalmte bedaart.

Monique Beerlage van Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid roept daarom op om kritisch te blijven, maar niet in paniek te raken. “Er wordt veel onderzoek gedaan, daarin zien we soms wel een effect en soms niet. Er is dus geen overtuigend bewijs.” Desalniettemin levert straling in ieder geval geen gezondheidsvoordelen op, en zijn sommigen elektrogevoelig. Je kunt daarom niet onomstotelijk zeggen dat straling slecht is voor je, maar wat bewustwording kan nooit kwaad. Probeer de volgende tips eens en kijk hoe jij je erbij voelt.

1. Afstand bewaren

De belangrijkste tip is om afstand te bewaren. In iedere smartphonehandleiding staat dat je het apparaat nooit direct op je huid moet dragen, omdat de straling dan het sterkst is. Voor de heren betekent dit dat je het toestel bijvoorbeeld niet in je broekzak moet doen, en de dames niet in hun bh. Beter is het om je Android of iPhone in een rugzak te vervoeren.

Straling telefoon tips afstand bewaren

Houd je ervan om op je smartphone Netlix te kijken? Zorg er dan voor dat je het toestel niet op je schoot legt, maar bijvoorbeeld op een verhoging of tafel. Als je vooral in de trein series kijkt kun je je Android of iPhone bijvoorbeeld op het inklapbare eettafeltje leggen.

→ Lees ook alles over 5G en je gezondheid op onze zustersite iPhoned

2. Wacht met bellen

Afstand bewaren is ook belangrijk bij het bellen. Wanneer je net op de oproep-knop hebt gedrukt zendt je smartphone de meeste straling uit, omdat hij contact zoekt met een zendmast. Het is daarom beter om het toestel pas naar je oor te brengen zodra de ander heeft opgenomen. In het ideale geval bel je alleen op luidspreker.

Ook kun je beter niet met zwak signaal bellen, omdat je telefoon dan extra zijn best moet doen om contact te onderhouden met de zendmast. Om dezelfde reden is het niet verstandig om bijvoorbeeld in de auto of trein te telefoneren, omdat je smartphone dan continu aan het zoek is naar een nieuw signaal.

3. Bel helemaal niet, en nooit door kinderen

De meest voor de hand liggende optie om de straling te verminderen is door niet meer te bellen. Verstuur in plaats daarvan WhatsApp-berichten, houd vergaderingen via Skype en stuur e-mails wanneer het onderwerp complex is.

Straling telefoon tips

Kinderen zijn overigens gevoeliger voor straling dan volwassenen, aldus wetenschappelijk onderzoek. Dit komt omdat hun hersenen en botten nog volop aan het ontwikkelen zijn. Straling komt (in sommige gevallen) daarom twee keer zo hard binnen. Zorg er daarom voor dat kinderen niet te lang games op jouw smartphone spelen.

4. Leg je telefoon niet in je bed

Het licht van smartphones zorgt er niet alleen voor dat je moeilijker in slaap valt, de straling is ook slecht voor je. Het is daarom niet verstandig om je telefoon in bed te gebruiken. Het is gezonder om het toestel bijvoorbeeld aan de andere kant van de kamer te leggen.

Indien je er dan toch voor kiest om het toestel in bed te gebruiken, is het belangrijk om ‘s nachts de vliegtuigmodus aan te zetten. Hierdoor kun je niet langer bellen, en zendt het toestel dus geen straling uit, maar wordt je ‘s ochtends wel wakker door je wekker.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel