‘Android M geeft gebruiker controle over app-machtigingen’

‘Android M geeft gebruiker controle over app-machtigingen’

Google overweegt naar verluidt om gebruikers meer controle te geven over app-machtigingen. Zij mogen straks zelf kiezen tot welke gegevens een applicatie toegang krijgt.

Dit artikel is geschreven door Anton Mous.

‘Gebruikers kunnen afzonderlijke machtigingen goedkeuren’

App-machtigingenDat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Op dit moment stemmen gebruikers in met alle machtigingen die een applicatie verlangt. Zijn ze het ergens niet mee eens, dan kunnen ze de app niet downloaden. Aan deze praktijk wil Google volgens Bloomberg een einde maken. Gebruikers kunnen bij Android M, het verwachte nieuwe besturingssysteem van Google, mogelijk voor iedere permissie afzonderlijk toestemming geven.

Heb je er geen moeite mee dat een app jouw locatiegegevens doorkrijgt? Dan verleen je hiervoor toestemming. Heb je bezwaar dat een app bijvoorbeeld toegang wil tot je identiteit, contacten, foto’s of microfoon, dan ontzeg je deze toegang. Gebruikers van iOS hebben al langer de mogelijkheid om zelf te bepalen tot welke informatie apps toegang hebben. Volgens Bloomberg kondigt Google het nieuwe toestemmingsysteem later deze maand aan.

Wat is er tot nu toe bekend over Android M?

Op 28 en 29 mei vindt in het Moscone Center in San Francisco Google I/O plaats, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Google. Volgens de geruchten die her en der de ronde gaan gebruikt Google het evenement om de nieuwste versie van zijn besturingssysteem aan te kondigen en demonstreren.

Volgens de geruchten kunnen gebruikers met Android M stemcommando’s geven aan hun Android-apparaat en applicaties. Op dit moment is dat alleen mogelijk met Google Now. Deze app open je door “Ok, Google” te roepen. Eenmaal geopend kun je een gesproken zoekopdracht invoeren. In theorie kan dat straks ook met andere applicaties.

Uit het schema van Google I/O, dat het bedrijf eerder deze week bekendmaakte, weten we dat er ook aandacht is voor het anders weergeven van notificaties. Details hierover ontbreken echter nog op dit moment. Eerder lekte het verhaal dat Android M het besturingssysteem naar ‘allerlei soorten werkplekken brengt’, wat mogelijk een aanwijzing is dat het OS zich meer op de zakelijke markt gaat richten.

(Via)

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel