De evolutie van 1g naar mobiel internet over 4g uitgebeeld

De evolutie van 1g naar mobiel internet over 4g uitgebeeld

CommScope toont met een hippe infographic aan hoe mobiel internet over 4g verschilt met dat van 1g, 2g en 3g.

Zoals met veel technologie het geval is, vertonen de bijbehorende cijfertjes – dan aan downloadsnelheden, kloksnelheden – een exponentiële groei. Dit is ook het geval bij de evolutie van het 1g-netwerk naar mobiel internet over 4g.

Het eerste commerciële 1g-netwerk werd gelanceerd in 1979 gelanceerd in Tokio. Binnen vijf jaar groeide dit uit tot ‘s werelds eerste landelijke 1g-netwerk. 1g maakte nog gebruik van een analoog signaal, waarbij data met een snelheid van slechts 2,4 kilobits per seconde kon worden binnengehaald. Ter vergelijking:  een gemiddeld 3g-netwerk laat je inmiddels downloaden met 7000 tot 8000 kilobits per seconde.

2g de eerste digitale standaard

In 1991 ging pas het eerste 2g-netwerk live, dat voor het eerst gebruikmaakte van digitale signalen. Dit gebeurde in Finland, door het bedrijf Radiolinja. De grootste verbeteringen vonden bij deze nieuwe standaard plaats op het gebied van capaciteit en dekking, zodat je bereikbaarheid flink verbeterd werd. Downloadsnelheden stegen tot gemiddeld 64 kilobits per seconde. Op 2g kun je nog weleens terugvallen als er geen 3g-bereik is.

3g is toch nog wel de huidige standaard voor mobiel internet, en is de eerste standaard die voldoende snelheid biedt om op een comfortabele manier media zoals filmpjes en foto's binnen te halen. Het eerste commerciële 3g-netwerk ging live op 1 oktober 2001 en was afkomstig van NTT DoCoMo, wederom een Japans bedrijf.

Mobiel internet over 4g inmiddels ook in Nederland

Momenteel zijn bedrijven als KPN en Vodafone al hard bezig om hun landelijke 4g-netwerk in Nederland zo snel mogelijk voor iedereen beschikbaar te maken. Het  grote voordeel van 4g ten opzichte van 3g is dat de internetsnelheden fors omhoog kunnen, iets wat onderstaande infographic goed laat zien. De eerste twee commerciële 4g-netwerk zijn dan ook pas een paar jaar oud, en werden vrijwel tegelijkertijd in Scandinavië en de Verenigde Staten uitgerold.

In de onderstaande infographic kun je deze indrukwekkende groei van de mogelijkheid van ons mobiele netwerk in een helder overzicht zien. CommScope voorspelt tevens dat we tegen 2016 de gehele Star Wars-filmreeks maar liefst 130 miljoen keer per maand downloaden via het mobiele netwerk. Dat zijn heel wat YouTube-filmpjes.

commscope

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel