Mobiele providers bespioneerden klanten volgens het CBP

Mobiele providers bespioneerden klanten volgens het CBP

Gegevens over het gebruik van apps en bezochte websites werden door de mobiele providers van Nederland voor een lange tijd bewaard. Hiermee overtraden ze de wet. Inmiddels is de situatie verbeterd volgens het CBP.

Tele2 maakte het het bontst, en is nog steeds niet helemaal in lijn met de Telecomwet, zo schrijft het CBP woensdag. Deze provider paste ‘deep packet inspection' toe voor marktonderzoeksdoeleinden en anonimiseerde deze gegevens niet direct onomkeerbaar. Tele2 heeft beterschap belooft, maar de privacyverklaring moet bijvoorbeeld nog steeds worden aangepast.

KPN en Vodafone maakten het minder bont. Zij gebruikten de informatie over apps en bezochte websites naar eigen zeggen alleen om te bepalen of klanten naar sites gingen waarmee ze hun prepaid-tegoed kunnen opwaarderen. Deze bezoeken worden immers niet in rekening gebracht. Hier zijn echter andere manieren voor volgens het CPB, die inmiddels worden gebruikt.

Persoonsgegevens nog te lang bewaard

Tele2T-Mobile moet er nog voor zorgen dat e-mailadressen minder lang worden bewaard en de privacyverklaring zou volgens het CBP nog niet helemaal duidelijk zijn over de gehanteerde bewaartermijnen. Vodafone bewaart persoonsgegevens overigens ook nog te lang.

Andere overtredingen die uit het CBP-onderzoek naar voren kwamen, zijn momenteel al grotendeels verholpen. Zo zouden de providers het app- en internetverkeer vooral bekijken voor marktonderzoek en het opsporen van problemen op het netwerk, maar inmiddels worden deze gegevens nu sneller geanonimiseerd.

KPN geeft in een reactie op zijn site aan dat ze blij zijn met de resultaten van het twee jaar durende onderzoek en met de duidelijkheid die de nieuwe wetgeving heeft geschept. KPN-topman Joost Farweck: “Het CBP is de eerste toezichthouder in Europa die zo diepgaand naar dit onderwerp heeft gekeken en het is goed dat er nu meer duidelijkheid is over de voorwaarden waaronder data-analyse onder de Nederlandse en Europese wetgeving mag plaatsvinden.”

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel