Week van de waarheid voor noodlijdend BlackBerry – update

Week van de waarheid voor noodlijdend BlackBerry – update

Mogelijk komt er deze week duidelijkheid in de overnamestrijd rond het noodlijdende BlackBerry. Partijen die interesse hebben in een overname, moeten vandaag hun bod uitbrengen.

Update: inmiddels heeft BlackBerry aangekondigd af te zien van een overname door een derde partij. Aandeelhouder en investeerder Fairfax Financial voorziet de telefoonmaker van een kapitaalinjectie van 1 miljard dollar. Tegelijkertijd wordt de huidige CEO Thorsten Heins vervangen door John Chen, eerder werkzaam bij softwarebedrijf Sybase. Sinds vanochtend is het aandeel van BlackBerry met 12 procent gedaald.

Wie helpt het noodlijdende BlackBerry?

Een partij die het noodlijdende BlackBerry wil opkopen, heeft daarvoor wel een behoorlijke zak geld nodig. De grootste aandeelhouder van de telefoonmaker, Fairfax Financial Holdings, heeft namelijk momenteel het hoogste bod in handen. De investeerder heeft 4,7 miljard dollar (zo'n 3,4 miljard euro) over om de overige aandelen in handen te krijgen. Er zijn echter twijfels over de haalbaarheid van het bod van Fairfax Financial, aangezien de banken die het moeten financieren eraan twijfelen dat BlackBerry de kapitaalinjectie kan terugverdienen.

Noodlijdende BlackBerry Lazaridis FreginNaast Fairfax Financial hebben ook de oprichters van BlackBerry, Mike Lazaridis en Douglas Fregin, interesse in een overname. Zij hebben de investeerder Cerberus Capital Markets achter zich en kunnen mogelijk ook op chipmaker Qualcomm rekenen.

Naast een aantal financiële partijen zijn naar verluidt ook bedrijven als Cisco, LG, Samsung, Microsoft en Google de mogelijkheid aan het onderzoeken om het noodlijdende BlackBerry over te nemen.

Via

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel