5 zaken die je moet weten over de OnePlus 5

5 zaken die je moet weten over de OnePlus 5

De OnePlus 5 is eindelijk hier! Overweeg je om de smartphone te kopen, of ben je gewoon benieuwd wat hij te bieden heeft? Check ons overzicht van de belangrijkste features.

1. De OnePlus 5 is wéér duurder

De OnePlus One, het eerste toestel van de Chinese fabrikant, kostte bij verschijning slechts 279 euro. De OnePlus 2 was met 339 euro een stukje duurder en ook de OnePlus 3 en 3T werden met een hoger prijskaartje in de markt gezet. De introductieprijs van de OnePlus 5 is wederom gestegen. Voor de 64GB-versie betaal je 499 euro, terwijl de variant met 128GB opslag 70 euro meer kost. De smartphone is nog steeds goedkoper dan bijvoorbeeld de iPhone 7 en Samsung Galaxy S8, maar de verschillen worden kleiner.

2. Er zijn twee modellen om uit te kiezen

Het geheugen van de OnePlus 5 is niet uitbreidbaar, maar je hebt wel twee versies om uit te kiezen. Het ‘instapmodel' beschikt over 64GB opslag en 6GB aan werkgeheugen: dat zal voor de meeste gebruikers ruim voldoende zijn. Heb je behoefte aan meer ruimte en power, dan kun je de 128GB-versie overwegen. Die beschikt over 8GB werkgeheugen, al is de vraag wat je daar in de praktijk van zult merken. Beide modellen van de OnePlus 5 zijn voorzien van UFS2.1-flashgeheugen, dat wel merkbaar snellere leestijd (800MB/s) heeft.

oneplus 5 release

3. De camera is vernieuwd

Hoewel de toestellen van OnePlus zich op hardwaregebied altijd konden meten met de vlaggenschepen van Apple en Samsung, stelde de camera vaak teleur. De OnePlus 5 heeft een verbeterde camera, of liever twee. Achterop vind je een 16 megapixel-camera met een diafragma van f/1.7, en een tweede 20 megapixel-camera met een diafragma van f/2.6 die extra informatie verzamelt. Bij het maken van foto’s worden de beelden van beide camera’s samengevoegd, met als resultaat mooiere beelden. Of dat in de praktijk ook zo is, weten we na een uitgebreidere test.

4. High-end specs in een dunne behuizing

De OnePlus 5 biedt de beste specs van dit moment. Dankzij de krachtige Snapdragon 835-chip, 6 of 8GB werkgeheugen en vernieuwde gpu draaien zowel apps, games als de interface soepel. Het full-hd-scherm is met 5,5 inch lekker groot en leent zich goed voor het bekijken van bijvoorbeeld foto's en video's. Ook beschikt de OnePlus 5 over supersnel geheugen, een grote accu die vlot oplaadt en ruimte voor twee simkaarten. Standaard draait hij op Android 7.1 (Nougat) en een update naar Android 8.0 volgt later dit jaar.

5. Release en verkrijgbaarheid

Hoewel OnePlus al op de dag van aankondiging een kleine oplage toestellen verkocht, vindt de daadwerkelijke OnePlus 5 release op 27 juni aanstaande plaats. In het verleden maakte OnePlus veelvuldig gebruik van een invite-systeem om de verkoop in goede banen te leiden. Sinds de OnePlus 3 is de fabrikant daar vanaf gestapt. We verwachten dan ook dat de OnePlus 5 beter verkrijgbaar is dan zijn voorgangers. Met de code ‘Clearer Photos' is de smartphone nu al te reserveren op de website van OnePlus.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel