Oppo in Nederland: wat je moet weten over de nieuwe fabrikant

Oppo in Nederland: wat je moet weten over de nieuwe fabrikant

We hebben er wéér een nieuwe fabrikant bij: ook Oppo verkoopt nu smartphones in Nederland. Wat zijn de belangrijkste Oppo-smartphones, en waar moet je rekening mee houden?

Oppo in Nederland: alles wat je moet weten

Oppo is een Chinese fabrikant die sinds 2018 ook smartphones in Nederland verkoopt. In thuisland China is het één van de drie populairste merken, en zelfs groter dan Samsung en Apple. Wereldwijd zijn ze qua verkopen al de nummer vijf of zes. Nu hopen ze ook door te breken in het Westen, en is Nederland één van de eerste Europese landen waar ze actief zijn.

Dat gaat vooralsnog wel met horten en stoten. Tijdens de Europese introductie begin 2018 werd de Oppo Find X gepresenteerd. Deze smartphone met uitschuifbare camera had indrukwekkende hardware, maar was met een adviesprijs van 999 euro veel te prijzig voor een nieuw merk. Ook de goedkopere toestellen van het bedrijf, zoals de Oppo AX7 en RX17 Neo, weten zich nog niet echt te onderscheiden van het budgetaanbod van Huawei, Samsung en Nokia. Dit voorjaar komt het bedrijf met de Oppo Reno, betaalbaarder maar wel krachtig, om een nieuwe poging te doen.

Overigens is Oppo onderdeel van BKK Electronics, dat óók het moederbedrijf is van OnePlus. De twee fabrikanten houden vol dat het losse teams zijn die aan hun eigen smartphones werken, maar vaak zitten er wel enkele gelijkenissen in. Zo is het ontwerp van OnePlus-smartphones doorgaans gebaseerd op een Oppo-toestel dat enkele maanden eerder verscheen.

Wat zijn de beste Oppo-smartphones?

Bij Oppo verkopen ze smartphones in elke prijsklasse. De fabrikant is nog vrij nieuw in Nederland, maar heeft inmiddels een aardig assortiment weten op te bouwen. De beste Oppo-smartphone is de Reno 10x Zoom. Die heeft een groot 6,6 inch-scherm, een vlotte Snapdragon 855-chip en drie camera's achterop.

Naast de primaire camera van 48 megapixel en een groothoeklens zit ook nog een 5x optische zoom-camera. Daarmee kun je flink inzoomen zonder kwaliteitsverlies in het beeld. De Oppo Reno 10x Zoom is vanaf juni in Nederland te koop en heeft een adviesprijs van 749 euro.

Voor 499 euro haal je de ‘gewone' Oppo Reno in huis. Die heeft achterop een dubbele lens van 48 megapixel en 5 megapixel, en mist de optische zoom van zijn grote broer. Ook heeft de reguliere Reno een kleiner 6,4 inch-scherm en een iets zwakkere Snapdragon 710-chip. Beide smartphones hebben een identieke uitschuifbare selfiecamera en een zeer ruime 256GB opslagruimte.

De goedkoopste Oppo-smartphone van dit moment is de AX7. Die heeft een adviesprijs van 249 euro en is onder andere voorzien van een flinke accu en dubbele camera van 13 en 2 megapixel. De tweede lens wordt gebruikt om een bokeh-effect aan je foto’s toe te voegen. Ook de vingerafdrukscanner is achterop te vinden. Het toestel heeft ook een flink 6,2 inch-scherm, dat zo’n 88 procent van de voorkant vult. Onze collega's van Android Planet waren niet over het toestel te spreken in hun Oppo AX7 review: vooral de relatief oude processor en software waren minpunten.

Wat zijn de voordelen van een Oppo-smartphone?

Chinese smartphones zoals die van Oppo staan bekend om hun scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Oppo Reno 10x Zoom. Terwijl je voor andere toptoestellen al gauw 900 euro of meer betaalt, heeft de Reno een adviesprijs van slechts 749 euro. Voor dat bedrag krijg je echter wel de allernieuwste hardware, een groot scherm en een camera met optische zoom.

Ook omarmt Oppo vaak nieuwe features voordat andere bedrijven dat doen. Zo was de Oppo Find X één van de eerste randloze smartphones. In plaats van een notch of cameragat had dit toestel een uitschuifbare selfiecamera. Ook introduceerde Oppo begin 2019 al de eerste 5x optische zoomcamera, nog voordat Huawei en anderen hiermee kwamen. Voor opvallende features tegen een lage prijs zit je doorgaans goed bij Oppo.

Wat zijn de nadelen van een Oppo-smartphone?

Helaas kleven er ook wat nadelen aan smartphones van Oppo. Zo worden ze allemaal uitgerust met ColorOS, een aangepaste Android-interface. Dat is een interface zoals je die bij wel meer Chinese fabrikanten ziet, met veel botsende kleuren en onoverzichtelijke menu's. De laatste jaren zet Oppo stappen de goede richting op, maar als je stock-Android of de Samsung-interface gewend bent is het even wennen.

Ook het updatebeleid van Oppo is niet om over naar huis te schrijven. Terwijl steeds meer Android-fabrikanten maandelijkse beveiligingsupdates tot ver na de release garanderen, blijft de Chinese fabrikant er wat vaag over. Voor de nieuwe Oppo Reno belooft de fabrikant eens per twee maanden een update uit te brengen, tot maximaal één of twee jaar na de release. Ter vergelijking: onder andere Nokia, Samsung en Sony garanderen maandelijkse updates tot drie jaar na de release.

Als het op grotere updates aankomt, is Oppo al net zo onzeker. Dit najaar brengt Google Android Q uit, en veel fabrikanten gaan vervolgens aan de slag om de nieuwe software geschikt te maken voor bestaande smartphones. De meeste toptoestellen kunnen binnen een half jaar met die update aan de slag. Voor een toestel als de Galaxy S10 garandeert Samsung zelfs twee of drie van dat soort grotere updates, tot wel drie jaar later.

Tot slot maakt Oppo vaak opvallende designkeuzes. Op papier zijn die indrukwekkend, in de praktijk zorgen ze soms voor problemen. Zo hebben de Oppo Reno en de Reno 10x Zoom een uitschuifbare selfiecamera. Volgens Oppo kan die 200.000 omhoog schuiven zonder problemen. Dat klinkt goed, tenzij je de camera ook voor gezichtsherkenning gebruikt. Ontgrendel je je toestel zo'n 200 keer per dag, dan krijg je al na een paar jaar problemen. Als er zand of ander stof tussenkomt kan het nóg sneller misgaan. Let dus op dat een opvallende Oppo niet altijd beter is.

Meer weten? Check ook onze lijst met verwachte smartphones, en ontdek andere aankomende toestellen. Of lees meer over de plannen van Xiaomi in Nederland, nog zo'n nieuwe fabrikant.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel