Overzicht: de beste nieuwe smartphones van MWC 2017

Overzicht: de beste nieuwe smartphones van MWC 2017

Deze week vond in Barcelona het Mobile World Congress plaats, waar fabrikanten als LG, Nokia en Huawei talloze nieuwe smartphones toonden. Wat kunnen we de komende maanden verwachten?

Het Mobile World Congress is de grootste telecombeurs ter wereld en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Barcelona. Vrijwel alle grote smartphonemakers grijpen het evenement aan om hun line-up voor de komende maanden te presenteren. Ook Smartphone.nl was deze week in Barcelona en probeerde de populairste smartphones vast uit.

Samsung Galaxy S8

galaxy s8Voorgaande jaren koos Samsung ervoor om zijn nieuwe vlaggenschip op het MWC te presenteren, maar dit jaar werd de onthulling enkele weken teruggeduwd. Toch kregen we in Barcelona een kleine eerste teaser van de smartphone te zien. ‘Unpack Your Phone’, zo beloofde de video waarin het silhouet van een vrijwel randloze smartphone te zien is. Daaruit kunnen we opmaken dat de Samsung Galaxy S8 een scherm heeft dat vrijwel de hele voorkant vult. De daadwerkelijke onthulling staat gepland voor 29 maart. Nog even geduld dus.

LG G6

Eén fabrikant die nu al de belofte van een voorkantvullend scherm inlost: LG. Het bedrijf introduceerde de LG G6, voorzien van een fors 5,7 inch-scherm dat haast doorloopt tot in de hoeken. Bovendien heeft het scherm een opvallende beeldverhouding van 18 bij 9, iets breder dan de gemiddelde smartphone. Dat moet ervoor zorgen dat multitasken net een tikkeltje aangenamer wordt, want je hebt net iets meer ruimte voor twee apps tegelijk in beeld. Achterop zit net als bij de LG G5 een dubbele cameralens.

lg g6

Eén van de lenzen kun je gebruiken om extra brede foto’s te maken. De LG G6 is vanaf april in Nederland, met een nog onbekende adviesprijs. De verwachting is dat de smartphone zo’n 700 tot 800 zal kosten.

Huawei P10

Ook Huawei pakte uit op het MWC, met niet één maar twee vlaggenschepen. De Huawei P10 heeft een dun metalen design dat wel wat weg heeft van een iPhone. Het grote verschil is dat deze smartphone stukken voordelig is: je haalt hem in huis voor slechts 599 euro. Daarvoor krijg je een 5,1 inch-scherm, een ruime 64GB opslagruimte en een dubbele camera achterop. Deze camera is mede door Leica ontwikkeld. Eén van de lenzen schiet enkel in zwart-wit, maar het beeld van beide camera’s kan gecombineerd worden voor scherpere, mooiere foto’s.

huawei p10

Je kunt ook kiezen voor de Huawei P10 Plus, voorzien van een groter 5,5 inch-scherm met een hogere resolutie. Deze variant beschikt bovendien over nóg meer opslagruimte (128GB!), een betere camera en enkele andere extra foefjes. Daarvoor rekent Huawei wel een iets hogere adviesprijs van 749 euro.

Plaats je een Huawei P10 pre-order, dan krijg je bovendien zelfs een gratis Leica Sofort-camera. Je kunt de Huawei P10 kopen vanaf 24 maart, de Huawei P10 Plus kopen kan vanaf 10 april.

Moto G5

In Barcelona zijn niet alleen vlaggenschepen te vinden. Lenovo onthulde de Moto G5 en Moto G5 Plus, de nieuwste generatie budgetsmartphones van het bedrijf. De nieuwe modellen zijn voorzien van een metalen behuizing, waardoor ze vrij luxe aanvoelen voor een lage prijs. Dit jaar beschikken voor het eerst beide modellen over een vingerafdrukscanner.

Ook zijn ze iets minder lomp: slechts 5 en 5,2 inch, in plaats van een volle 5,5 inch inch. Maakt ze gelijk een stuk handzamer. Lenovo verwacht dat je de Moto G5 kopen kunt vanaf dit voorjaar, met een adviesprijs van 199 euro. De Moto G5 Plus kopen kan vanaf 279 euro.

Nokia’s nieuwe smartphones

De grootste verrassing was Nokia, dat een comeback maakte met drie nieuwe smartphones. Vooraf waren we daar wat huiverig over, omdat niet helemaal duidelijk wie de toestellen precies ging maken. Zouden dit Chinese smartphones worden met een Nokia-logo, of authentieke Finse mobieltjes?

 

Voorzichtig durven we nu wel te zeggen dat het dat laatste is. HMD Global, de huidige eigenaar van de merknaam, presenteerde de Nokia 6, Nokia 5 en Nokia 3. Alle modellen hebben een stevig unibody design, dat bij de 3 gemaakt is van plastic en bij de 5 en 6 van metaal. Ook zijn ze voorzien van mooie hd-schermen, veel werkgeheugen en opslagruimte en verrassend krachtige hardware.

Het allermooiste: de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt de Nokia 3 kopen voor 139 euro, oplopend tot een Nokia 6 kopen voor 249 euro. Daarmee behoren ze tot de goedkoopste Android-smartphones van dit moment.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel