‘April is de beste maand om een smartphone te kopen’

‘April is de beste maand om een smartphone te kopen’

April is in 2016 de beste maand om een Android-toestel te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse The Verge

Android-smartphones worden normaal gesproken het gehele jaar door uitgebracht. Dit jaar blijkt in de maand april echter het beste aanbod te verschijnen. Er is zelfs een nieuwe iPhone gelanceerd. Wordt dit de nieuwe trend?

Android kopen in april

In april is het grofweg een half jaar geleden dat Google zijn nieuwste versie van het besturingssysteem Android uitbracht. Hierdoor zijn de meeste fabrikanten inmiddels zo ver dat ze hun eigen softwareskin hebben aangepast aan de mogelijkheden van Android 6.0. Google kiest voor de lancering van Android in oktober, om voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan de nieuwe iOS-versie van Apple.

The Verge weet te vertellen dat de meeste fabrikanten zo'n vier maanden nodig hebben om hun software aan te passen aan Android. Tijdens het Mobile World Congress in februari worden vervolgens belangrijke nieuwe smartphones gepresenteerd, zoals de LG G5 of Samsung Galaxy S7. Om de hype levend te houden, moet er niet teveel tijd zitten tussen de presentatie en daadwerkelijke lancering en dat maakt april de ideale maand om de pre-order of verkoop te starten.

Android kopen in april

Behalve de komst van Android Marshmallow is er nog een tweede belangrijke factor die april dit jaar de maand van de Android-smartphones maakt: de release van de Qualcomm Snapdragon 820-chipset. In maart maakte de Snapdragon 820 al indruk in de Galaxy S7 (in de Verenigde Staten, in Nederland is de S7 uitgerust met de Exynos 8 8890) en bij de komende nieuwe smartphones zal dit hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn.

Dat de meeste smartphones dit jaar in april uitkomen, lijkt dan ook eerder toeval dan een vooropgezet plan, maar kan goed de trend van de toekomst worden. Wij geven een klein voorproefje van de vlaggenschepen die vanaf deze maand te bewonderen zijn.

Welke smartphones zijn er

Begin april maakten we kennis met de LG G5. Het ziet er naar uit dat dit nieuwe toestel van LG een grote hit gaat worden in 2016. De G5 is een modulaire smartphone, voorzien van Android 6.0, een 5,3 inch always on-display en is uitgerust met een Snapdragon 820-chipset en 4GB aan RAM. Het bijzondere aan de G5 zijn de losse modules die je erbij kunt kopen. Zo is er de Cam Plus, een cameramodule waarmee je nog meer mogelijkheden hebt om mooie kiekjes te schieten met de 16 megapixel-camera aan de achterzijde.

Ook de nieuwe Huawei werd begin april gepresenteerd. De Huawei P9 en P9 Plus moeten minstens zo succesvol worden als de P8. Deze Android heeft een forse upgrade gekregen en beschikt onder meer over een Kirin 955-chipset, 3GB/32GB of 4GB/64GB aan werkgeheugen en opslagruimte. Verder vinden we een 3000 mAh-accu en een scherp 5,2 inch-scherm.

Vlak daarna was het de beurt aan HTC. De nieuwe 5,2 inch HTC 10 moet hét toestel worden dat de fabrikant uit het slop gaat trekken. Ook HTC heeft gekozen voor de nieuwe Snapdragon 820-chipset met 4GB aan werkgeheugen. Het vlaggenschip heeft 32GB aan uitbreidbare opslagruimte gekregen, een 3000 mAh-accu en een verbeterde 12 ultrapixel-camera aan de achterzijde.

Ook de nieuwe Sony Xperia X-serie verschijnt deze maand. De toestellen werden aangekondigd op het Mobile World Congress in Barcelona en zijn vanaf eind van de maand te pre-orderen bij diverse webshops in Nederland. De Xperia X Performance is het toptoestel uit de serie en is voorzien van de nieuwe Snapdragon 820-chipset, 3GB aan RAM en een 5 inch-display met 23 megapixel-camera. Dit toestel gaat 699 euro kosten. De Xperia X is met 599 euro iets goedkoper en is voorzien van een 5 inch-display (1920 bij 1080 pixels), 23 megapixel-camera en een Snapdragon 650-chipset. Tot slot is er de Xperia XA, met 299 euro het goedkoopste model uit de reeks. Ook dit toestel heeft een 5 inch-scherm (1280 bij 720 pixels), 2GB aan werkgeheugen en een 2300 mAh-accuduur.

Geen Android, maar wel een nieuwe en populaire smartphone die in april verscheen is de iPhone SE. Met deze relatief kleine 4 inch-smartphone springt Apple in een gat op de markt, die Android-fabrikanten open hebben laten liggen. De iPhone is voorzien van de nieuwste hardware van Apple, maar is goedkoper dan de nieuwe iPhone 6S.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel